ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπάει η κόκκινη γραμμή» της μη περικοπής κύριων συντάξεων;

10:57 - 01 Μαρ 2016 | Οικονομία
«Σπάει η κόκκινη γραμμή» της μη περικοπής κύριων συντάξεων;
Με εμφανή τα σημάδια υποχώρησης μπροστά στην πίεση των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος εμμέσως ότι η εμπλοκή με το ΔΝΤ διαμορφώνει αβέβαιο τοπίο στη διαπραγμάτευση.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός πάντως άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να αποδεχθεί η κυβέρνηση μειώσεις στις συντάξεις, αρχής γενομένης από εκείνες των 1.400- 1.500 ευρώ. «Δεν είναι κόκκινη γραμμή μου να υπερασπίσω τις συντάξεις των 3000 ευρώ» είπε ξεκάθαρα και σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να μην μειωθούν συντάξεις 1.400 ευρώ».

 

Κυρίως όμως «έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε την μεγάλη πλειοψηφία από 600 έως 1.200 ευρώ» διευκρίνισε σε άλλη στιγμή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός αφήνοντας έτσι να υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αρχίζει να βάζει πλέον στο τραπέζι σημαντικές υποχωρήσεις, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

 

Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν αποκλείει να μπει πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, σημειώνοντας ότι «το όποιο πλαφόν έχει αποκλειστικά συμβολική αξία γιατί θα είναι μικρή η περικοπή δαπανών». Επισήμανε πάντως ότι οι δανειστές δεν έχουν θέσει ξεκάθαρα θέμα μείωσης των συντάξεων.

 

Σημειώνεται ότι  στο αρχικό κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, όπως υπενθύμισε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος,  προβλέπεται νέο πλαφόν για ατομική σύνταξη στα 2.304 ευρώ (έναντι 2.773 που είναι έως σήμερα) και στα 3088 ευρώ (3.680 ευρώ που είναι σήμερα) έναντι  για τις πολλαπλές συντάξεις.  Έτσι όποιος συνταξιούχος παίρνει σήμερα 2.773 ευρώ θα χάσει 439 ευρώ ή 15%, ενώ ένας συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 3.680 ευρώ θα χάσει 592 ευρώ ή 16%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.