ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Ξανά στο τραπέζι το… Grexit

10:22 - 07 Μαρ 2016 | Οικονομία
«Μετά από τρία προγράμματα διάσωσης και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, οι συζητήσεις επικεντρώνονται πάλι στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη νομισματική Ένωση». Αυτό σημειώνει η The Guardian, σε δημοσίευμά της, με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, για ακόμη μία φορά, θα συσκεφθούν, προκειμένου να καταλήξουν το πως θα διαχειριστούν τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους, την ίδια ώρα που η χώρα καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές, σημειώνει σχετικά το δημοσίευμα. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι καθοριστική για το εάν οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

 

Σημειωτέον πως η αξιολόγηση έχει παραταθεί εξ αιτίας της διαφωνίας μεταξύ των δανειστών σχετικά με τις περικοπές στις δαπάνες της Ελλάδας και θεωρείται «κλειδί» για την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα της χώρας, αλλά και της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

«Πιστεύω πως η κατάσταση, αυτήν τη στιγμή, είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν το περασμένο καλοκαίρι», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην Guardian, συμπληρώνοντας πως τότε επρόκειτο για «ζήτημα πολιτικής θέλησης λίγων ανθρώπων. Τώρα, τίθεται το θέμα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς και εάν η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και τις υλοποιεί με δυσφορία, η πρόοδος καθίσταται πολύ δύσκολη».  

 

Η συνάντηση της Δευτέρας έρχεται σε μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη στιγμή, όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, κάνοντας μνεία στην ανεργία στην Ελλάδα που εξακολουθεί να αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (φθάνοντας σχεδόν στο 25% και μόλις λίγο χαμηλότερα από το 50% για τους νέους), ενώ πολλές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα, καταφεύγοντας στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στη Ρουμανία και στην Κύπρο, εξ αιτίας της υπερβολικής φορολόγησης που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου πλήττεται από την προσφυγική κρίση. 

 

Μετά από τρία προγράμματα διάσωσης και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, οι συζητήσεις επικεντρώνονται πάλι στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επιχειρηματίες και τραπεζίτες, σε ιδιωτικές συνομιλίες, παραδέχονται ότι καθώς η οικονομία διαλύεται, το ενδεχόμενο ενός παράλληλου νομίσματος συζητείται πλέον ανοιχτά. «Η πιθανότητα Grexit είναι ακόμη εδώ», προειδοποίησε ο κ. Χαρδούβελης. «Δεν έχει φύγει», λέει. «Απλώς κοιτάξτε τις αποδόσεις που καλούνται να αποπληρώσουν οι επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα». 

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.