ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξενόφος: Στο 15% οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

21:44 - 09 Μαρ 2016 | Οικονομία
Ξενόφος: Στο 15% οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Στο 15% ανέρχονται οι δανειολήπτες που μπορούν, αλλά δεν θέλουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, καλυπτόμενοι πίσω από διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Άρης Ξενόφος, μιλώντας σε εκδήλωση του LSE.

Ειδικότερα, ο κ. Ξενόφος υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων πέντε ετών μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου γύρου ανακεφαλαιοποίησης και εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα και σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε πως υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας και της σταδιακής βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία έναν τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών με κεφάλαια CET1 σε επίπεδα περίπου 17%, έχοντας αναγνωριστεί, από όλους τους μετόχους, η ανάγκη για συντονισμένη και συνεκτική προσπάθεια διαχείρισης και εκκαθάρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού και έχοντας αναγνωρίσει ανεπάρκειες διαρθρωτικής φύσης, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει μέτρα αποκατάστασης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να αντιστρέψει την αρνητική τάση των τελευταίων πέντε ετών υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ.

 

Στην ομιλία του ο κ. Ξενόφος αναφέρθηκε ακόμα και σε βασικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει ή πρέπει να γίνουν από το ελληνικό κράτος.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:

  • Σε ένα ευέλικτο δικαστικό σύστημα που θα επιταχύνει τις αποφάσεις και τους διακανονισμούς για δάνεια
  • Σε ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που θα αποτρέπει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να ζητούν προστασία από πτωχευτικούς νόμους, θα προωθεί την αποτελεσματική στήριξη των βιώσιμων οφειλετών, θα δίνει ευκαιρία για νέα αρχή και θα προστατεύει την κύρια κατοικία
  • Σε μια Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας που θα προσφέρει διαφάνεια για την δυνατότητα των προσώπων να εξυπηρετούν του χρέους τους
  • Στην εφαρμογή ενός προγράμματος εκπαίδευσης που θα αντιμετωπίζει την έλλειψη σε εξειδικευμένα προσόντα
  • Στην αναγνώριση των εμποδίων για την αναδιάρθρωση εταιρικού χρέους που έχουν ελληνικές τράπεζες και στην αναγνώριση στρατηγικών για το πώς μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση σε επίπεδο τομέα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.