ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων κυβέρνησης-δανειστών το φορολογικό

11:26 - 10 Μαρ 2016 | Οικονομία
Στο «τραπέζι» των συζητήσεων κυβέρνησης-δανειστών το φορολογικό
Το θέμα των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου σήμερα, Πέμπτη.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών και των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, οι εκπτώσεις φόρου και οι φοροαπαλλαγές, το νέο καθεστώς για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης και η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για σήμερα προγραμματίζεται και άλλη συνάντηση με θέμα την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

 

Η κυβέρνηση προσέρχεται στην σημερινή διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στους φόρους εισοδήματος, με βασικό επιχείρημα την καλή πορεία των εσόδων και, ιδιαίτερα, αυτών που προέρχονται από τον ΦΠΑ και την φορολόγηση του τζόγου. Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι το δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 450 με 500 εκατ. ευρώ από το νέο ανακάτεμα της «τράπουλας» των φόρων και τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, εισφορά αλληλεγγύης και ενοίκια. Η κυβέρνηση θα επικαλεστεί τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι τον μήνα Ιανουάριο, τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) ανήλθαν σε 3,526 δισ. ευρώ από 3,380 δισ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 145,89 εκατ. ευρώ ή 4,32%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τον φόρο περιουσίας (12%), τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. (10,8%), τον ΦΠΑ εγχωρίων προϊόντων (6,7%) και των εσόδων από τα τυχερά παιγνίδια 63%. 

 

Μάλιστα, οι φόροι από τα τυχερά παιχνίδια απέδωσαν συνολικά έσοδα 11,954 εκατ. ευρώ από 7,337 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ωστόσο τα αυξημένα έσοδα αυτά ήρθαν πριν τις αυξήσεις φόρων στα τυχερά παιχνίδια, τις οποίες υπάρχει εκκρεμοδικία με τον ΟΠΑΠ.

 

Αν οι δανειστές επιμείνουν για φέτος μόνο σε ότι ορίζει το Μνημόνιο από τη συμφωνία του Ιουλίου την οποία μνημονεύει συχνά η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να προκύψουν φέτος πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου στα ενοίκια, 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των αγροτών.

 

Παράλληλα είναι γνωστό πως από την αρχή κιόλας της διαπραγμάτευσης οι δανειστές είχαν βάλει στο τραπέζι θέμα μείωσης αφορολογήτου ορίου και αύξησης των φόρων στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Αυτό μεν απερρίφθη από την κυβέρνηση, αλλά η ανεπάρκεια των υπολοίπων μέτρων να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, οδηγεί τις δύο πλευρές να συζητήσουν το σενάριο για μια κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων – αγροτών με συντελεστές από 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (αλλά με έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους), 32% για τις επόμενες 5.000 ευρώ (έως τις 30.000), 42% για το τμήμα εισοδήματος από 30.000, έως 50% για εισοδήματα από 60.000 και πάνω, πιθανή αύξηση των φόρων στα ενοίκια και νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης. 

 

Την ίδια κλίμακα χωρίς αφορολόγητο παζαρεύει η κυβέρνηση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να γλυκάνει όσους δηλώνουν σχετικά χαμηλά εισοδήματα και τους οποίους «τσεκουρώνει» με τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.

 

Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια κρίνεται πολιτικά η πιο ανώδυνη. Αυξάνεται ο συντελεστής από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, από 33% σε 35% για εισοδήματα από 12.000 έως και 40.000 ευρώ και έρχεται και ένας ακόμα συντελεστής 40% για υψηλότερα εισοδήματα.

 

Στο τραπέζι μπαίνει και η νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, με αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 10% (από 8%) αλλά με εφαρμογή σε κλιμάκια εισοδήματος και όχι στο συνολικό εισόδημα από το πρώτο ευρώ, για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.