ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροχοπέδη το υψηλό κόστος ενέργειας για την ελληνική ανταγωνιστικότητα

11:04 - 11 Μαρ 2016 | Οικονομία
Τροχοπέδη το υψηλό κόστος ενέργειας για την ελληνική ανταγωνιστικότητα
Τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη το υψηλό κόστος ενέργειας στην Ελλάδα επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, κάνοντας λόγο για περιορισμένες μεταρρυθμίσεις και μονοπώλια που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση, στους κλάδους ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, «ο συνδυασμός δημόσιου μετοχικού ελέγχου (σ.σ ενεργειακών επιχειρήσεων), εμποδίων στην είσοδο (σ.σ. νέων παικτών) και η σημαντική κάθετη ολοκλήρωση επιχειρήσεων, οδηγεί σε αντίστοιχο υψηλό κόστος, το οποίο υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της υπόλοιπης οικονομίας».

 

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της έκθεσης δίνεται έμφαση στα υψηλά περιθώρια κέρδους που συνεχίζουν να επικρατούν σε διάφορους κλάδους και τα οποία βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο στις χώρες μέλη της ΕΕ.

 

Ο Οργανισμός αναγνωρίζει ως μεταρρύθμιση τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, όπως αυτός συμφωνήθηκε με τους θεσμούς (Δημόσιο 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, 20 % στρατηγικός επενδυτής, 29% επενδυτές χρηματιστηρίου), αλλά σημειώνει ότι το σχέδιο βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο υλοποίησης.

 

οοσα

 

Η έκθεση δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υψηλή συγκέντρωση που υπάρχει σε υποκλάδους, όπως η χονδρική και η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κυριαρχούνται από τη ΔΕΗ, την διατήρηση σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ επιμέρους τιμολογίων που αφορούν διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ανταγωνισμός και να αυξάνονται οι τιμές.

 

Η έκθεση σημειώνει ότι οι υπολογισμοί του ΟΟΣΑ έγιναν με βάση στοιχεία της Eurostat από τα έτη 2012-2014.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.