• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ε.Ε.:Σε τρία χρόνια τα 700 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα

16:28 - 11 Μαρ 2016 | Οικονομία
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι ήρθε να συζητήσει σήμερα με τον πρωθυπουργό για να προετοιμαστούν και να περάσουν, μόλις υπάρξουν οι εγκρίσεις, στη φάση της υλοποίησης αυτού του μηχανισμού «που είναι πάρα πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, με στόχο να αμβλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων στις περιοχές που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να δράσουμε και τις οποίες θα επισκεφτώ πολύ σύντομα, μόλις έχουμε τις εγκρίσεις».

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι ήρθε στην Αθήνα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας «ακριβώς για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί ο μηχανισμός αυτός θα παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δικών μας εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είναι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ή οργανώσεις όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες μεγάλες ΜΚΟ, αλλά θα γίνεται πάντα σε συνεργασία και σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση και με τις Αρχές». «Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει, γιατί μόνο έτσι αυτή η υλοποίηση θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

 

«Πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί ως ομάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, με στόχο να παράσχουμε το συντομότερο δυνατό αυτήν την βοήθεια που χρειάζεται ο πρόσφυγας» υπογράμμισε. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Αυτή η μορφή παροχής βοήθειας είναι βασική θέση της ανθρωπιστικής κοινότητας παγκοσμίως, παρέχεται, είτε σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο, είτε σε ανθρωπιστικές κρίσεις, είτε μετά από φυσικές καταστροφές».

 

«Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Ευρωπαίοι, με βάση την ιστορική ευθύνη μας, να παράσχουμε αυτήν τη βοήθεια στους πρόσφυγες που είναι σήμερα εντός ευρωπαϊκών συνόρων» επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης. «Θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δεν είναι μόνη αυτές τις δύσκολες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα, ως σύνολο, εγώ ως επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως επίτροπος για τη Μετανάστευση, η κ. Τάισεν, η κ. Κρέτσου, όλοι ως ομάδα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα» ανέφερε.

 

Διευκρίνισε, δε, ότι αυτό είναι ένα ειδικό κονδύλι που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι υπάρχουν κι άλλα κονδύλια μέσα από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία που διαχειρίζονται άλλοι επίτροποι, που είναι έτοιμα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή, την κρίση.

 

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες πολίτες για την ανταπόκρισή τους αυτές τις δύσκολες ώρες, σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, για το επίπεδο βοήθειας που παρέχουν στους πρόσφυγες» σημείωσε ο επίτροπος και συμπλήρωσε: «Είναι αμέτρητα και καθημερινά τα παραδείγματα ανθρωπιάς στα νησιά και όλες τις πόλεις της Ελλάδας». «Οι Έλληνες πολίτες, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, διατηρούν τον ανθρωπισμό τους» τόνισε προσθέτοντας: «Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και είναι η καθημερινή πράξη της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

 

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν 100 εκατ. τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα και έχουν περάσει στο δικό του χαρτοφυλάκιο, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Όχι, όπως έχω πει το χρηματοδοτικό σκέλος βρίσκεται σε εξέλιξη και τα λεφτά θα περάσουν στο δικό μου χαρτοφυλάκιο μετά την έγκριση από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Σε ερώτημα για το ποιο είναι τελικά αυτό το ποσό για την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το συνολικό ποσό για τρία χρόνια είναι 700 εκατ, 300 φέτος, 200 τον επόμενο χρόνο και 200 το 2018. «Ο μηχανισμός δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα, αναφέρεται σε όποιες χώρες θα έχουν τις ειδικές συνθήκες, που αυτήν τη στιγμή μόνο η Ελλάδα έχει» πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:31 - 11 Μαρ 2016
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman