ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με όλα τα μέτωπα «ανοιχτά» ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων

10:37 - 12 Μαρ 2016 | Οικονομία
Με όλα τα μέτωπα «ανοιχτά» ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων
«Ανοιχτά» παραμένουν όλα τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όσον αφορά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, και υπό αυτές τις συνθήκες θα συνεχιστούν σήμερα οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ειδικότερα, το ραντεβού του υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς έχει οριστεί για τις 11:30. Η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για τις 14:00 για το δημοσιονομικό -φορολογικό αναβλήθηκε για την Κυριακή. Νωρίτερα θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση.

 

Αναφορικά με τις αλλαγές στο φορολογικό, η πρόταση των θεσμών για μείωση του αφορολόγητου στη ζώνη των 7.000 ευρώ αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση και τα σχέδιά της για προστασία των χαμηλών εισοδημάτων.

 

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει σήμερα αντιπρόταση στους εκπροσώπους των θεσμών.

 

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, το στίγμα έχει δοθεί από την προηγούμενη συνάντηση κατά την οποία οι δανειστές απαίτησαν άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων και εξέφρασαν ξανά την αντίθεσή τους σε κάθε αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης την οποία προτείνει η ελληνική πλευρά.

 

Μια τέτοια απόφαση θα είχε ως αποτέλεσμα ότι το έλλειμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα έπρεπε να κλείσει αποκλειστικά με  «μαχαίρι» 25% στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις.

 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει ότι ο νέος κυβερνητικός στόχος είναι η προστασία των συντάξεων από 1.300 και κάτω.

 

Η διαπραγμάτευση σχετικά με το ασφαλιστικό έχει δομηθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

 

  • Τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα εξεταστούν τελευταίες
  • Tην αρχιτεκτονική συστήματος, το ύψος εθνικής σύνταξης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών, ενώ η Αθήνα διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος
  • Tις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών και των επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως δε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζήτησαν να μην υπάρξουν εξαιρέσεις στο σύστημα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι όποιοι καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές, θα λάβουν και μικρότερη Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη
  • Tον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων και την εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» από το 2018.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 12 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.