ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομικό επιτελείο: Ίσως κλείσει η αξιολόγηση και πριν τις 25 Μαρτίου

19:54 - 13 Μαρ 2016 | Οικονομία
Οικονομικό επιτελείο: Ίσως κλείσει η αξιολόγηση και πριν τις 25 Μαρτίου
Παζάρι ειναι σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για το εύρος των φορολογικών κλιμάκων και το αφορολόγητο. Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης μετα το πέρας της Κυριακάτικης συνάντησης «εμείς ζητάμε να μην πέσει πιο χαμηλά το αφορολόγητο αλλά αν μειωνόταν για λίγα εκατοστάρικα θα το θεωρούσα επιτυχία».

Η ελληνική πλευρά, πρόσθεσε, θέλει να διασφαλίσει τον δημοσιονομικό στόχο με παρεμβάσεις στην κλίμακα, αλλά πέριξ του επιπέδου των 30.000 ευρώ, ενώ η πλευρά των θεσμών επιθυμεί παρεμβάσεις και σε χαμηλότερα εισοδήματα.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πιθανόν η διαπραγμάτευση να κλείσει και πριν από τις 25 Μαρτίου.

 

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία για κοινή κλίμακα εισοδήματος μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης υπάρχει συμφωνία για τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης όπου θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα με ανώτατο συντελεστή 10%.

 

Σύμφωνα με την πληροφορίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 9.000 ευρώ προτείνοντας αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης προκειμένου τα βάρη να τα σηκώσουν όσοι έχουν εισόδημα περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο ή κάτι λιγότερο.

 

Πάντως στο στόχο έχουν μπει και τα εισοδήματα από ενοίκια καθώς, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης, «η φορολόγησή τους θα αυξηθεί, ίσως όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο». Αυτό σημαίνει φορολόγηση των εσόδων αυτών με συντελεστές 15% και 35% αντί για 11% και 33% που ίσχυε μέχρι σήμερα ενώ πιθανότατα θα επιβληθεί και επιπλέον συντελεστής της τάξεως του 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

 

Δεν υπάρχει συμφωνία για το μακροοικονομικό πλαίσιο παρά μόνο ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ο στόχος της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018,ανέφερε η ίδια πηγή.

 

Η Ελλάδα επιμένει στη θέση της για δημοσιονομικό κενό το 1% του ΑΕΠ έως το 2018, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών το υπολογίζει στο 2,5-3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ έχει επισήμως γνωστοποιήσει τη θέση του ότι το κενό ανέρχεται σε 4-5%  του ΑΕΠ. 

 

Γ. Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 13 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.