ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ

18:00 - 14 Μαρ 2016 | Οικονομία
Fitch: Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ
Την αποτελεσματικότητα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αμφισβητεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου σε report με ημερομηνία 14 Μαρτίου 2016, το πακέτο που ανακοίνωσε η ΕΚΤ περιελάμβανε και κάποια απρόσμενα μέτρα, όπως τα 'TLTROII'.

Ωστόσο η Fitch εκτιμά ότι είναι απίθανο τα νέα μέτρα να ενισχύσουν σημαντικά την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Αυτή η εκτίμηση αντανακλάται και στις τελευταίες εκτιμήσεις της Fitch για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό +1,5% στο β΄εξάμηνο του 2016.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,4% και επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυξάνοντας τις μηνιαίες αγοράς στα 80 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριέλαβε και επιχειρηματικά ομόλογα της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με τη Fitch τα μέτρα που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα ήταν εντός των εκτιμήσεων του οίκου.

Ωστόσο η Fitch δεν ανέμενε τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0%, καθώς ανέμενε ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,05%.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν επηρεάζουν τις αξιολογήσεις των τραπεζών, σημειώνει η Fitch, καθώς ήδη το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων καθιστά ακόμη δυσκολότερη για τη διατήρηση της κερδοφορίας και την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Τα καθαρά περιθώρια κέρδους είναι απίθανο να καταγράψουν ουσιαστική βελτίωση, έως ότου χαλαρώσει ο συναγωνισμός, ή οι τράπεζες «περάσουν» τα αρνητικά επιτόκια στους πελάτες τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.