ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικό:Τα «ανοιχτά μέτωπα», οι απαιτήσεις των θεσμών, η κυβερνητική «άμυνα»

13:56 - 15 Μαρ 2016 | Οικονομία
Ασφαλιστικό:Τα «ανοιχτά μέτωπα», οι απαιτήσεις των θεσμών, η κυβερνητική «άμυνα»
Λίγες ώρες χωρίζουν την κυβέρνηση και τους δανειστές από το νέο ραντεβού μεταξύ του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών αλλά τα «ανοιχτά μέτωπα» που… χωρίζουν τις δύο πλευρές μόνο λίγα δεν είναι.

Βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να παραμένει η αποφυγή μαζικών περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις έως το τέλος του 2016.

 

Οι δανειστές δέχονται ότι έχει εξοικονομηθεί μόνο το ήμισυ των 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από τη συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2016 και αμφισβητούν ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου μπορεί να εξασφαλίσει τα 900 εκατ. ευρώ που υπολείπονται για να κλείσει η συμφωνία.

Σε γενικές γραμμές, το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις θα εξαρτηθεί από το εάν οι δανειστές επιμείνουν στην άρνησή τους να δεχθούν έστω και μια μικρή αύξηση των εισφορών. Αντίστοιχα, η τύχη της εθνικής σύνταξης θα κριθεί από τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα συμφωνηθούν, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει στο νέο σύστημα, τον μηχανισμό αναδιανομής υπέρ των μεσαίων και κυρίως των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, ενώ οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θέτουν μετ' επιτάσεως το θέμα της μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών αλλά και της κατάργησης των αντικινήτρων ασφάλισης.

 

Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων αποτελεί το πιο καυτό θέμα της ατζέντας καθώς διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές με το ΔΝΤ να επιμένει σε ακραίες θέσεις, όπως οι οριζόντιες μειώσεις από το πρώτο ευρώ και η καθιέρωση συστήματος μειώσεων κάθε χρόνο ώστε να μην παράγεται έλλειμμα (εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος). Η κυβέρνηση εξετάζει κλείσιμο του ελλείμματος των 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αποκλειστικά με περικοπές στις επικουρικές μιας και οι δανειστές… αντιστέκονται στην αύξηση των εισφορών. Το ύψος του ελλείμματος του ΕΤΕΑ οριοθετεί και το βάθος που θα μπει το μαχαίρι των περικοπών, πέριξ του 20% μεσοσταθμικά.

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να μειωθεί στα 320 ευρώ από 384 και να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15. Εναλλακτικά ζήτησαν για την 15ετία η εθνική σύνταξη να είναι χαμηλότερη και να αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τη συμπλήρωση της 20ετίας . Η Αθήνα δεν υπαναχωρεί από τα 384 ευρώ αλλά δείχνει ευελιξία όσον αφορά στην αύξηση των απαιτουμένων ετών ασφάλισης στα 20 χρόνια . Σύμφωνα με τους έλληνες διαπραγματευτές στην παρούσα φάση οι δανειστές δεν πιέζουν για την καταβολή της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

 

Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Δηλαδή η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-40 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές. Οι δανειστές απαιτούν να αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη με συντελεστές από 0,7% αντί 0,8% που είναι σήμερα και να κλιμακώνεται ως 2,2% στα 40% έτη, αντί του 2% που είναι σήμερα.

 

Επιπρόσθετα, στο τραπέζι βρίσκεται η επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ στις αποδοχές από μία σύνταξη και τη μείωση της «προσωπικής διαφοράς» των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων πάνω από το όριο των 300 ευρώ. Η άμεση εφαρμογή του τελευταίου μέτρου απαιτεί, φυσικά, τον άμεσο επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, κάτι το οποίο «κολλάει» ακόμα για τεχνικούς λόγους.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:58 - 15 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.