ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Τα 4 «αγκάθια» - Χάνεται... η συμφωνία

15:30 - 18 Μαρ 2016 | Οικονομία
Σύνοδος Κορυφής: Τα 4 «αγκάθια» - Χάνεται... η συμφωνία
Όνειρο θερινής νυκτός φαντάζει, έπειτα και από τη δεύτερη διακοπή της Συνόδου Κορυφής, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Από το πρωί (με ένα διάλειμμα μισής ώρας) συναντώνται ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Για την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία. Ο πρώτος γύρος συνομιλιών κράτησε μια ώρα, έγινε το μισάωρο διάλειμμα και μετά ξανάρχισε το παζάρι. Οι Τούρκοι, γράφει το Politico, θέλουν πιο αυστηρή διατύπωση στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων ενώ υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το κατά πόσο προστατεύονται οι πρόσφυγες από το διεθνές δίκαιο, ανέφεραν διπλωμάτες.

Όταν τελειώσουν οι διαβουλεύσεις με τον Νταβούτογλου, ο Τουσκ θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και στη συνέχεια θα συναντηθούν οι 28 με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Το κλίμα, πάντως, φαίνεται να μην είναι το καλύτερο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδόν κανείς από τους ηγέτες της Ε.Ε. δεν έκανε δηλώσεις φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής!

Τα 4 «αγκάθια» της Συμφωνίας

Οι ώρες περνούν και η συμφωνία δε κλείνει…

Τα χρήματα που θα πάει η Τουρκία, η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, η νομιμότητα του «1 προς 1» και τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένουν τα μεγαλύτερα ζητήματα για τη συμφωνία των δυο πλευρών.

Λάμπρος Κατσαρός

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 18 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.