ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραματικά στοιχεία της ΓΣΕΕ: Ανεργία, φτώχεια, μισθοί «ψίχουλα»…

17:13 - 18 Μαρ 2016 | Οικονομία
Ένα ζοφερό παρόν κι ένα ακόμη πιο ζοφερό μέλλον προβλέπει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.

Με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ, με την συνεχιζόμενη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και με την φοροεισπρακτική «καταιγίδα» που αντί να «πλημμυρίζει» τα ταμεία τα ώθησε σε περισσότερη… «ξηρασία», η χώρα μας βρίσκεται εγκλωβισμένη στην Εθνική της «φυλακή».

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, η «αποφυλάκισή» της θα αργήσει για πολλά χρόνια ακόμη. Ειδικά για την ανεργία, αυτό που εκτιμάται είναι πως θα χρειαστεί πάνω από μία 20ετία για να επιστρέψει στα επίπεδα προ Μνημονίων.

Η φτώχεια

Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΝΕ ΓΣΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νοικοκυριά που διέπονται από την απόλυτη φτώχεια. Συγκριτικά δε με το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας εμφανίζεται αυξημένος κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Κοινωνικός «εφιάλτης» με ποσοστά:

  • Το 48% των νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.\
  • Το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες. Το συγκεκριμένο ποσοστό στους ανέργους, αγγίζει το 43,4%.

Κι ενώ θα περίμενε κάποιος ότι με βάση αυτήν την πραγματικότητα, οι μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας να ενισχύονταν, αντιθέτως έχουν κατακρημνιστεί. Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα εμφανίζονται πολύ πιο χαμηλές απ’ ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

  • Το 50% των εργαζομένων αμοίβεται με 800 ευρώ και κάτω, το μήνα. Μόλις 13,5% εξ αυτών πληρώνονται με 700 έως 800 ευρώ.
  • Το 18,6% του εργατικού δυναμικού «απολαμβάνει» μηνιαίως 800 μέχρι 1.000 ευρώ.
  • Το 15, 7% ανήκει στο μισθολογικό «ταβάνι» με περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

Αυτά είναι μόλις μερικά από τα θλιβερά συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ την οποία παρουσίασε ο επιστημονικός του διευθυντής, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Αργείτης.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.