ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ-Τα σενάρια για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού

13:22 - 23 Μαρ 2016 | Οικονομία
Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ-Τα σενάρια για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού
Η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ έχει τεθεί στο τραπέζι για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται αρκετά σενάρια για αυτόν τον σκοπό.

Ειδικότερα, εξετάζεται η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να διατηρηθεί η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο. Εν τω μεταξύ, εξετάζεται και η αύξηση του συμπληρωματικού φόρου που αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Από τις αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο θα πρέπει επίσης να προκύψουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

 

Στα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού περιλαμβάνεται και η αύξηση της φορολόγησης συνολικά στα καύσιμα, στα οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο λόγω της σημαντικής υποχώρησης τους λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

 

Παράλληλα, κάποια σενάρια προβλέπουν επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία, αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εμφιαλωμένα νερά, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα και κινηματογράφο, φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), μείωση αμυντικών δαπανών (κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2017 και περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2018), μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, όπως αυτή προκύπτει από το νέο μισθολόγιο, καθώς και διατήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων στο Δημόσιο για άλλα δύο με τρία χρόνια τουλάχιστον.

 

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις προτάσεις των δανειστών, τα μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αποδίδουν 0,5% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να προσδιοριστούν επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 900 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι πιθανό να αφορούν την φορολογία εισοδήματος, είτε με τη μείωση του αφορολόγητου, είτε με αλλαγές στις κλίμακες.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 23 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.