ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί: Ζητούν μείωση των συντάξεων μέσω του αφορολόγητου

15:24 - 28 Μαρ 2016 | Οικονομία
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η πρόταση των Θεσμών για αφορολόγητο της τάξης των 7.000 ευρώ, χαμένοι τελικά θα βγουν οι συνταξιούχοι των 800 ευρώ οι οποίοι πιθανώς θα χάσουν από 28 μέχρι και 92 ευρώ τον μήνα!

Όπως αναφέρει το Mega, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν συναντηθεί τις τελευταίες μέρες με τον Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα διαμορφωθεί το ασφαλιστικό σύστημα σε συνδυασμό με το φορολογικό.

 

Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει ότι, εάν τελικά περάσει η εν λόγω πρόταση τότε οι συνταξιούχοι θα χάσουν το ποσό από 28 έως 92 ευρώ μηνιαίως.

 

Οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν το Σάββατο 2 Απριλίου στην Αθήνα, προκειμένου από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν βρεθεί τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ώστε να έχουν οι εκ του σύνεγγυς συζητήσεις γρήγορη πρόοδο.


Στα σχέδια, λοιπόν, της κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκονται, εκτός από την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος με μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, και ένα πλήθος αλλαγών στους έμμεσους φόρους.


Το σενάριο επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές παρότι τέθηκε νωρίς στη συζήτηση, αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων των δανειστών.


Μεταξύ των βασικότερων μέτρων που εξετάζονται είναι η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία κατά 200 εκατ. ευρώ (επιπλέον της αύξησης κατά 350 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η μείωση των εσόδων από την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών).


Παράλληλα, εξετάζονται η αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων, η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για κάποια προϊόντα, η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία.


Επειδή στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολόγησης μεγάλης μερίδας βασικών αγαθών και υπηρεσιών, η οποία θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για μια οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει (κάτι που αναγνωρίζουν και οι δανειστές), στο υπουργείο Οικονομικών περνούν από «κόσκινο» τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να βρεθούν κονδύλια που θα μπορούσαν να μειωθούν και να μετριάσουν την ανάγκη για αύξηση της φορολογίας.


Εν τω μεταξύ, για να μην χαθεί ο στόχος της 22ας Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μέτρων, αλλά και στις αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό μέχρι τις 7 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα συνεδρίασης του Euroworking Group.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.