ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Εκκίνηση πολιτικής διαχείρισης των σκληρών φορολογικών μέτρων

11:28 - 30 Μαρ 2016 | Οικονομία
Μαξίμου: Εκκίνηση πολιτικής διαχείρισης των σκληρών φορολογικών μέτρων
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την πρόταση, που θα καταθέσει στους θεσμούς την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να κλείσει το μέτωπο του δημοσιονομικού. Την Παρασκευή μάλιστα προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ώστε να κλείσουν τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ) για την τριετία 2016-2018.

Ήδη χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του έδωσε το στίγμα της πολιτικής διαχείρισης του πακέτου μέτρων λέγοντας ότι οι νέο φόροι αφήνουν ανέπαφους τους αδύναμους που συνιστούν συντριπτική πλειοψηφία. Είπε χαρακτηριστικά ότι 8 στους 10 μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις όπως συμβαίνει και στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου αναμένεται να υπάρχουν και κάποιες ελαφρύνσεις.

Αντίστοιχα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη όπως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, από χτες τονίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη τουλάχιστον για το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η ικανοποίηση αυτή έχει να κάνει με το ότι το ζητούμενο αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι να εξασφαλιστούν μέτρα 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ και όχι 4,5% του ΑΕΠ, όπως ζητούσε αρχικά η πλευρά του ΔΝΤ. Το προσφυγικό έφερε, όπως έχει γράψει το Reporter.gr - μεταφέροντας πληροφορίες από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής -, μείωση του τελικού λογαριασμού κατά περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Και πάλι, όμως, τα 5,4 δισ. ευρώ θα φέρουν σημαντική επιβάρυνση στις κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.
Σημειώνεται μάλιστα ότι όπως είπε ο Γ. Χουλιαράκης, σε περίπτωση που κυμανθούν θετικά τα έσοδα υπάρχει ένα  «παράθυρο»να μην εφαρμοστεί το πακέτο των έμμεσων φόρων.
 
Πάντως σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ θα προέλθει:
1. Το 1% του ΑΕΠ, από το ασφαλιστικό, από την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, από τη μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, από το ψαλίδισμα του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, από την αύξηση στον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των πολύ υψηλών κύριων συντάξεων. Το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί το ποσό θα εξαρτηθεί από την τελική φάση
2. Άλλο 1% από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις.
3. Άλλο 1%, που είναι και το επίμαχο, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, από την έμμεση φορολογία, είναι και ο μεγάλος γρίφος της διαπραγμάτευσης.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, που θα εισπραχθούν μέσα στο 2016 και θα αποδώσει φορολογικά το 2017, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις πρώτες περικοπές που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το φόρο στα τυχερά παιχνίδια και την περικοπή του ΕΚΑΣ, που θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο και στη διετία 2017-2018.
 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 30 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.