ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων ο νέος γρίφος

09:18 - 01 Απρ 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων ο νέος γρίφος
Το πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων των δύο πλευρών, κυβέρνησης και δανειστών, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή καθώς θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, δηλαδή, τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που αφορούν κυρίως αλλαγές στο Ασφαλιστικό και αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων.

Μέσα από τη συζήτηση αναμένεται να διαφανεί εάν οι δανειστές θα δώσουν «πράσινο» φως στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα. Τα «αγκάθια», πάντως, της διαπραγμάτευσης αφορούν το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το «καυτό ζήτημα» των κόκκινων δανείων, το οποίο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν ως πεδίο μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ των μερών της διαπραγμάτευσης. Επίσης θα καταφανεί εάν το σενάριο της κλιμακωτής της διαπραγμάτευσης θα κερδίσει έδαφος, όπως κάποιοι αναφέρουν από την κυβέρνησης, «καρφώνοντας» κάποιους από τους θεσμούς, το Ταμείο δηλαδή λόγω των απαιτήσεων του. Ουσιαστικά στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι η μετάθεση της διαπραγμάτευσης ειδικά για τα κόκκινα δάνεια που φαίνεται να είναι το μεγάλο αγκάθι.

Πάντως, υπέρ της ολοκλήρωσης συνολικά της αξιολόγησης τάσσεται το σύνολο της κυβέρνησης λίγο πριν καταφθάσουν οι επικεφαλής της τρόικας. «Πρέπει να τελειώσει και αυτό και κυρίως το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο είναι συνυφασμένο με την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, γιατί χωρίς εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αντιλαμβάνεστε και εσείς, στην αγορά κινείστε και έχετε και εσείς την επιχείρηση σας, αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς εύρωστο τραπεζικό σύστημα η διαδικασία και η προσδοκία της ανάκαμψης θα είναι πιο δύσκολη» σημείωσε μιλώντας στον Ρ/Σ Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει τώρα λύση και βεβαίως θα μπει και το θέμα του χρέους μετά στο τραπέζι. Πάντα στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας του Ιουλίου». Μάλιστα απαντώντας στα όσα ακούγονται ότι οι θεσμοί προκρίνουν την «κλιμακωτή» αξιολόγηση σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό πολιτικό πλεονέκτημα, ότι υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι την οποία την έχει εφαρμόσει. Έχει κάνει πράγματα, τα οποία πολλοί δεν πίστευαν ότι θα καταφέρει να κάνει, όπως η επιτυχία στο επίπεδο των εσόδων, στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται από καλύτερες θέσεις, να ρυμουλκεί προς τη δική της μεριά συμμάχους και να απομονώνει όσους θέλουν αυτή τη στιγμή να παίξουν πολιτικά παιχνίδια για να σώσουν την προσωπική τους καριέρα».

Δραγασάκης: «Όριο μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε»

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ αργά το βράδυ της Πέμπτης, αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία παραδέχθηκε ότι είναι τεράστιο θέμα τόσο για τους πολίτες όσο και για τις τράπεζες, ωστόσο τόνισε ότι έχουν δηλώσει στους θεσμούς ότι δεν πρέπει να συνδεθούν τα «κόκκινα» δάνεια με την πρώτη κατοικία.

Για τη διαπραγμάτευση, είπε, ότι έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο και πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο, θα έχει ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό μέρος του μνημονίου. Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει φέτος να νομοθετηθούν μέτρα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν ως το 2018, ενώ τόνισε ότι παραμένει «αγκάθι» το πλεόνασμα 3,5% που πρέπει να πετύχει η χώρα, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της ανάπτυξης και η μείωση του χρέους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ τότε «θα μπορούμε να ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση».

«Όριο μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε και δεν θα κάνουμε τίποτα να καταστρέψουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας«, υπογράμμισε και σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην πορεία της αξιολόγησης.

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα οπλοστάσιο αναπτυξιακών μέτρων το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου προκειμένου να μπει η οικονομία σε θετική τροχιά.

Για το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, ωστόσο θα υπάρξουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Επισήμανε ότι το ασφαλιστικό έχει πολλά καθεστώτα γι” αυτό και θα τεθούν ενιαίοι κανόνες για όλους ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Το πακέτο επί τάπητος

Τα μέτρα, πάντως,  που μένει να συμφωνηθούν, θα αφορούν εξοικονόμηση για το δημόσιο ταμείο 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθει από άμεσους και 1,8 δισ. ευρώ απο έμμεσους φόρους, ενώ το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ  θα προέλθει από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Κούρεμα περιμένει μεσοσταθμικά στο 10% σε εφάπαξ σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με τους θεσμούς εισάγει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και όλες τις εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις, που φτάνουν τις 62.000 στα 37 Ταμεία και κλάδους Πρόνοιας.

Το προσχέδιο που είχε εμφανίσει τον Ιανουάριο το υπουργείο Εργασίας προέβλεπε εξίσωση παλιών και καινούργιων βάσει του εξής τύπου:

α) Για το χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2013 το εφάπαξ υπολογίζεται για τους μισθωτούς ως το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης.

β) Για το χρόνο ασφάλισης από την 1.1.2014 και μετά ο νόμος προβλέπει τον υπολογισμό με βάση την «αρχή της ισοδυναμίας». Το ποσό του εφάπαξ θα ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης.

Συνολικά τα μέτρα αφορούν περικοπές κατά 1% από την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και κατά 2% του ΑΕΠ επιπλέον κρατικά έσοδα από φόρους, εκ των οποίων 1% του ΑΕΠ από την άμεση φορολόγηση και 1% από αύξηση των έμμεσων φόρων.

Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο που θα εξεταστεί σήμερα πορβλέπεται:

  1. 1,8 δισ. ευρώ μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων (καύσιμα, κινητά κτλ)
  2. 1,8 δισ. ευρώ μέτρα από άμεσους φόρους (αλλαγές στην φορολογική κλίμακα, Φόρος ακινήτων κτλ)
  3. 1,8 δισ. ευρώ μέτρα από το Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων – εφάπαξ – μερισμάτων, αύξηση εισφορών κ.α.)

Για να κλείσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, σε ότι αφορά την εξεύρεση 1,8 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, η Αθήνα φέρεται να έχει συμφωνήσει σε:

  • Αύξηση ΕΦΚ στην βενζίνη (εκτίμηση για άνοδο 10-12 λεπτών ανά λίτρο)
  • Εξίσωση ΕΦΚ πετρελαίου και βενζίνης (άνοδος τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης)
  • Αύξηση ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
  • Επιβολή ειδικού τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (πελάτες OTE TV, NOVA)
  • Αύξηση φόρων στην κινητή τηλεφωνία

Οι επικεφαλής των θεσμών θα φτάσουν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι επαφές θα ξεκινήσουν εκ νέου από την προσεχή Δευτέρα, με την συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 01 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.