ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικό χρέος: Σε ρόλο κριτή το ΔΝΤ

12:34 - 01 Απρ 2016 | Οικονομία
Ελληνικό χρέος: Σε ρόλο κριτή το ΔΝΤ
Κρίσιμο σταυροδρόμι στο δρόμο για την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους αποτελεί η επικείμενη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης αναμένεται και επίσημα να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των εμπλεκόμενων, Ευρωζώνης και ΔΝΤ, για την δρομολόγηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνοδεύεται με «προαπαιτούμενα» σε όλη την διάρκειά της.

Την «τεχνική» δουλειά στην κατεύθυνση αυτή έχει αναλάβει ο ESM ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες δουλεύει στην κατεύθυνση αυτή διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με τις «μεταβλητές» που θα καθορίζονται από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ παρά το ότι παραμένει σταθερό στην αρχική του θέση όσο αφορά το δημοσιονομικό κενό στο μεσοδιάστημα δηλαδή στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης που αρχίζει την Δευτέρα και πριν από την Εαρινή Σύνοδο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα κάνει αισθητή την παρουσία του κυρίως στο θέμα των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων.

Μάλιστα για αυτό το λόγο και επειδή εκτιμάται ότι στο θέμα αυτό δεν θα έχει βρεθεί λύση μέχρι τα μέσα του μήνα, επισπεύδεται  η μετάβαση του αρμόδιου Υπουργού Γ. Σταθάκη στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο και επιχειρείται να κλεισθούν κάποια ραντεβού με αρμόδια στελέχη του ΔΝΤ και την κ. Λαγκάρντ.   

Το ΔΝΤ θα εμφανισθεί όμως «ανεκτικό» στην πρόοδο της διαπραγμάτευσης στη βάση της πρότασης των ευρωπαϊκών θεσμών, ήτοι της απαίτησης για μέτρα που θα καλύπτουν προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό της τάξης του 3% - 3,5% του ΑΕΠ.

Στόχος είναι να φτάσουμε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου μέσα σε ένα κλίμα που να επιτρέπει ρεαλιστική αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε ορατό ορίζοντα για να γίνει δυνατή η έστω και εν μέρη εκκίνηση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Μολονότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η πίεση από το προσφυγικό πρόβλημα θα αυξηθεί, καθώς θα αναδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, εν τούτοις οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παραμείνουν ανελαστικοί στις απαιτήσεις για το πακέτο μέτρων, που θα διασφαλίζει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.