ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρυξέλλες: Από την «πολιτική βούληση» της Αθήνας εξαρτάται η συμφωνία

17:32 - 01 Απρ 2016 | Οικονομία
Βρυξέλλες: Από την «πολιτική βούληση» της Αθήνας εξαρτάται η συμφωνία
Από την «πολιτική βούληση» της ελληνικής κυβέρνησης εξαρτάται η επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε καλά πληροφορημένος παράγοντας των Βρυξελλών, ο οποίος σημείωσε ότι ιδανικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 12 Απριλίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι στο σημερινό Euro Working Group στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

 

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να διαμορφωθεί η στάση των θεσμών και να προετοιμαστεί η «κάθοδός» τους στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Ελλάδα αύριο Σάββατο.

 

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι τα μέτρα που καλείται να λάβει η Αθήνα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

 

«Τη Δευτέρα ξεκινάμε έναν ακόμα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Τώρα είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα και υπάρχει απόσταση σε άλλα. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Ant1. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η ελληνική πλευρά συζητεί με τους δανειστές μέτρα έμμεσης φορολογίας που αφορούν στο 2018. Συγκεκριμένα, είπε ο ίδιος, από τα 5,4 δισ. ευρώ, τα 3,6 δισ. θα έχουν άμεση εφαρμογή, ενώ το 2018 θα εφαρμοστούν οι έμμεσοι φόροι της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ.

 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου και επικαλείται καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις και φέτος ώστε να αποφύγει την εφαρμογή κάποιων από τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί.

 

Τα «όπλα» της κυβέρνησης σε αυτήν την προσπάθεια είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, αλλά και το επισπρόσθετο βάρος που προκύπτει από την προσφυγική κρίση.

 

Όσον αφορά στα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις, αυτά εστάλησαν χτες στις Βρυξέλλες από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά για την επικύρωσή τους αναμένεται και η ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat, στα οποία πιθανόν θα υπάρξουν διαφορές, αλλά κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν θα είναι μεγάλο εύρους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.