ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wikileaks: Αποκαλύψεις «φωτιά» για το ΔΝΤ-Καμία συμφωνία με την Ελλάδα

09:12 - 02 Απρ 2016 | Οικονομία
Έγγραφο που αποκαλύπτει τους διαλόγους από τηλεδιάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 19 Μαρτίου διέρρευσε μέσω του Wikileaks και αποκαλύπτει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό ζήτημα.

Οι διάλογοι-φωτιά μεταξύ του Πολ Τόμσεν, της Ντέλια Βελκουλέσκου και της Ίβα Πέτροβα είναι αποκαλυπτικοί και δείχνουν ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμία συμφωνία εάν δεν ληφθούν μέτρα 2,5% του ΑΕΠ.


Ο Πολ Τόμσεν εμφανίζεται αποφασισμένος να μην δεχτεί «μικρό πακέτο μέτρων», μια θέση που φαίνεται να ενστερνίζεται και η Ντέλια Βελκουλέσκου που απαντά: «Όχι τους τα έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους».


Μάλιστα, η κ. Βελκουλέσκου φαίνεται ότι κατηγορεί τους Ευρωπαίους για πισωγυρίσματα και τονίζει ότι σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης υπάρχουν ακόμα «αγκάθια».


«Σε όλα αυτά έχουμε σημαντικό αριθμό ανοιχτών θεμάτων που είναι όλα πολιτικά, όσον αφορά τους Έλληνες» φέρεται να λέει η κ. Βελκουλέσκου.
Οι ίδιοι διάλογοι δείχνουν ότι ο Πολ Τόμσεν θέλει να πιέσει την Μέρκελ και να της «υπενθυμίσει» ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Τρόικα θα είναι πολιτικά επιβλαβής για αυτήν και θα οδηγήσει σε «άβολες ερωτήσεις στην Μπούντεσταγκ».


Σύμφωνα με όσα λέει, ο κ. Τόμσεν σκοπεύει να συνδέσει χαλαρά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους με το προσφυγικό ζήτημα και τότε να προσεγγίσει την κ. Μέρκελ με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.


Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολλές φορές δηλώσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και κατάφερε να βάλει το Ταμείο στην Τρόικα παρά τις έντονες αντιθέσεις ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών, όπως ο Νικολά Σαρκοζί.


Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται αναποφάσιστη στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά φαίνεται ότι κλίνει προς το «όχι», καθώς όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να ανησυχούν ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.