ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπέζας: Διαφημιστικό «σποτ» για την ενοχοποίηση των φοροφυγάδων

14:30 - 19 Ιαν 2007 | Οικονομία
Μέσα στο α’ εξάμηνο θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει και την διαφημιστική εκστρατεία κατά την φοροδιαφυγής, όπου κεντρικό μήνυμα της οποίας θα είναι η ενοχοποίηση των φοροφυγάδων.

Αυτό τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφορικά με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να γίνει μόνο με διοικητικά μέτρα ή με κίνητρα αλλά θα πρέπει να γίνει σε συλλογικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε ο κ. Μπέζας το επόμενο διάστημα ξεκινά μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την αλλαγή της νοοτροπίας σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Κεντρική της ιδέα θα είναι ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων για την αντιμετώπισή της, ενώ ένα από τα επικοινωνιακά της μηνύματα, θα είναι η ενοχοποίηση των φοροφυγάδων.

Αναφερόμενος στην πορεία των εσόδων ο κ. Μπέζας είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα συνολικά έσοδα το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου–Δεκεμβρίου 2006 αυξήθηκαν κατά 8,8% έναντι ετήσιου στόχου 8,6% (βάσει των εκτιμήσεων του Προϋπολογισμού 2007).

Από αυτά, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,8% υπερκαλύπτοντας το στόχο των φορολογικών εσόδων που είχαν προβλεφθεί τόσο από τον Προϋπολογισμό 2006 (6.3%), όσο και από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού 2007 (6.5%).

Σε ότι αφορά τους στόχους του υπουργείου σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, αυτοί είναι:

* Η εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο πολίτης αποκτά πρόσβαση σε ένα καλύτερο, σε ένα πιο φιλικό επίπεδο υπηρεσιών.

* Η διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης, μέσα από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας γενικότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα το 2006 έγιναν 3.5 εκ. ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω ίντερνετ σημειώνοντας αύξηση κατά 55% σε σχέση με το 2005, ενώ οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου ανήλθαν στους 1.720.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 30%.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γ.Γ.Π.Σ. βρίσκονται σε φάση ριζικής αναβάθμισης. Δημιουργούμε το νέο TAXIS, το πληροφοριακό σύστημα των εφοριών. Πριν από λίγους μήνες, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 8.300 νέων υπολογιστών στις ΔΟΥ όλης της επικράτειας, αξιοποιώντας πλήρως τον εξοπλισμό πληροφορικής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το νέο κεντρικό σύστημα του TAXIS μπορεί να εξυπηρετεί 240.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές ημερησίως, όταν το παλιό μόλις και μετά βίας εξυπηρετούσε 50.000. Η μεγάλη ισχύς του αλλά και η ολοκλήρωση της ανανέωσης του εξοπλισμού συνολικά, επιτρέπει τη ριζική αναβάθμιση όλων των υποσυστημάτων του TAXIS σε περιβάλλον internet, την ενεργοποίηση των ανενεργών υποσυστημάτων του και την εγκατάσταση νέων εφαρμογών.

Τέλος, από την πλευρά της η Γ.Γ.Π.Σ. έχει δρομολογήσει για τα επόμενα χρόνια σημαντικάέργα για την αναβάθμιση των υποδομών, αλλά κυρίως τη δημιουργία νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Τέτοια έργα περιλαμβάνουν, τον εκσυγχρονισμό του Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφορικής Τελωνείων (ICIS),την ανάπτυξη του ICISnet, της διαδικτυακής πύλης τους ICIS και την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.