ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης

19:53 - 03 Απρ 2016 | Οικονομία
Στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης
Από αύριο ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και κουαρτέτου υπό τη βαριά σκιά του διαλόγου μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του Wikileaks. Τα μέλη του ΔΝΤ φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε οικονομική ασφυξία προκειμένου να υπαναχωρήσουν η κυβέρνηση και η ΕΕ από τις θέσεις τους.

Ωστόσο το Euroworking Group στέλνει θετικό μήνυμα για την αξιολόγηση αφού υπήρξε «ευρεία συναίνεση» ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα», αν υπάρχει «πολιτική βούληση».

 

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση εκτιμήθηκε πως υπάρχουν ακόμη σημεία, στα οποία εντοπίζονται τεχνικές δυσκολίες όπως για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια αλλά και το ασφαλιστικό.

 

Ευσεβής πόθος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για να ανοίξει και μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το θέμα του χρέους.

 

Στο μεταξύ σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχωντης ευρωζώνης τόνισε πως αν οι Έλληνες θέλουν να υπάρξει εκταμίευση πολύ πριν από τον Ιούλιο (το ορόσημο αυτό τέθηκε και στο διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου ως το χρονικό όριο για την πρόκληση χρηματοπιστωτική ασφυξίας στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι θα έχει προηγηθεί και το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit), χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία περί τα μέσα του Απριλίου.

 

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι μια πρώτη συζήτηση για το χρέος μπορεί να γίνει στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, σε διμερείς επαφές του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Την περασμένη εβδομάδα πάντως η κυβέρνηση μέσω της εκπροσώπου της, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε ότι ο «λογαριασμός» των μέτρων ώς το 2018 έκλεισε στα 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ που θα προέλθει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (1%), τις αλλαγές στη φορολόγηση (1%) και από έμμεση φορολόγηση (1%).

 

Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση και θεσμοί θα επιχειρήσουν να κλείσουν τη συμφωνία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, με κεντρικό ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.