ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σιούφας:Υπεγράφη η απόφαση για ΕΣΦΑ

14:43 - 19 Ιαν 2007 | Οικονομία
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υπέγραψε σήμερα την υπουργική απόφαση για τον «Καθορισμό της διαδικασίας σύναψης, περιεχομένου και όρων των συμβάσεων για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και για τη χρήση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ)», σε εφαρμογή του νόμου 3428/2005 για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου στη χώρα.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης αυτής, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Μετά την ψήφιση του νόμου 3428 το Δεκέμβριο του 2005 και την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τα τιμολόγια μεταφοράς τον Μάρτιο του 2006, η έκδοση της σημερινής Υπουργικής Απόφασης, για τον καθορισμό της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων για την πρόσβαση και χρήση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου από τους Προμηθευτές και τους Επιλέγοντες Πελάτες, αποτελεί το τρίτο αποφασιστικό βήμα για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται και στην προμήθεια φυσικού αερίου από προμηθευτές της επιλογής τους. Με αυτήν την απόφαση εξυπηρετείται η προγραμματική μας δέσμευση για την πραγματική απελευθέρωση και της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα μας, με την κατασκευή τουλάχιστον 4 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο έως το 2010.

Μέσα σε 34 μήνες έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο στην αγορά ενέργειας. Ελκυστικό για νέες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με προφανή οφέλη για τους Έλληνες βιομηχανικούς, εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές».

Η Δημόσια Διαβούλευση για την έκδοση της σημερινής Υπουργικής Απόφασης ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με τη σύσκεψη που διοργανώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υπό την προεδρεία του Προέδρου της, Καθηγητή Μιχάλη Καραμανή.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.