ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικός Τύπος: Καμία εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ

14:08 - 05 Απρ 2016 | Οικονομία
Γερμανικός Τύπος: Καμία εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ
Στο επίκεντρο της προσοχής του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η κόντρα ΔΝΤ-ελληνικής κυβέρνησης, έπειτα από τη διαρροή των συνομιλιών μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

"Η Λαγκάρντ δεν φαίνεται να έχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι πίσω από τη διαρροή βρίσκονται ελληνικές πηγές" γράφει η Handelsblatt. "Εάν υπήρχε έστω λίγη εμπιστοσύνη μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ και αυτή πλέον έχει καταστραφεί. Μάλιστα η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι εξέτασε μέχρι και τη διακοπή των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση" εκτιμά η εφημερίδα.

 

"Το ΔΝΤ παίρνει το μέρος της Αθήνας" τιτλοφορεί η εφημερίδα Die Welt και στη συνέχει ασκεί δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. "Στην Αθήνα αντιδρούν σαν να έμαθαν για τις θέσεις του Ταμείου από αυτή τη διαρροή και ζητούν από το ΔΝΤ να απολογηθεί τώρα για το αν θέλει για άλλη μια φορά να φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση μπροστά σε χρεοκοπία. Πρόκειται για έναν ξεκάθαρο πολιτικό ελιγμό, με τον οποίο οι Έλληνες θέλουν να εξαναγκάσουν το ΔΝΤ να υποκύψει. Διότι στη συνομιλία δεν βρίσκεται τίποτα που να μην είναι ήδη γνωστό. Εκτός ίσως από τη διαπίστωση ότι το Ταμείο αναγνωρίζει, όπως φαίνεται, ότι η Ελλάδα δεν είναι οικονομικά και πολιτικά σε θέση να υλοποιήσει τόσο σκληρές μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να επωμιστεί το βάρος του χρέους".

 

Η ελληνική τραγωδία

 

"Η ελληνική τραγωδία επιστρέφει στην ευρωπαϊκή σκηνή. Χάρη στη WikiLeaks γνωρίζουμε τώρα συγκεκριμένα κατά πόσο το ΔΝΤ αναγνωρίζει τη συμπεφωνημένη πρόοδο της Ελλάδας. Η απάντηση είναι καθόλου. Το Ταμείο δεν πιστεύει πλέον ότι το χρέος μπορεί να γίνει και πάλι βιώσιμο για τη χώρα. Εκτός εάν οι Ευρωπαίοι δεχθούν τη μερική απαλλαγή του χρέους. Η οικονομική διάσωση της Ελλάδας θα βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτό το καλοκαίρι, όπως συνέβη και το προηγούμενο" σχολιάζει η εφημερίδα Stimme από το Χαϊλμπρόν.

 

Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στην επαφή της κ. Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό η Berliner Zeitung δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα". Σε αυτό αναφέρει: "Το πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης τονίζει και η επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο στο διαδίκτυο. Σε αυτήν η Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι πιστεύει πως βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από μια συμφωνία για περαιτέρω οικονομική βοήθεια".

 

"Συμφωνία - συγχωροχάρτι"

 

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau σχολιάζει το προσφυγικό ζήτημα: "Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προς το παρόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια 'συναλλαγή - συγχωροχάρτι'. Η Ευρώπη προσπαθεί να εξαγοράσει την ενοχλητική υποχρέωσή της να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Μπορεί η οδός προς τα ελληνικά νησιά να είναι τώρα κλειστεί αλλά όποιος είναι απελπισμένος θα βρει άλλους τρόπους. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτούς τους πρόσφυγες".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.