ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιφνίδια αναχώρηση της Τρόικας. Τι συμβαίνει;

10:53 - 08 Απρ 2016 | Οικονομία
Αιφνίδια αναχώρηση της Τρόικας. Τι συμβαίνει;
Με συγκαταβατικούς τόνους και σαφή διάθεση υποβάθμισης των εντυπώσεων αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το γεγονός της ξαφνικής αποχώρησης από τη χώρα των εκπροσώπων του κουαρτέτου, την στιγμή της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν καθησυχαστικά πως η κίνηση αυτή, «ήταν γνωστή» από χθες και σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση του Μαξίμου, πως όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι την προσεχή Τρίτη.

 

Παρόλα αυτά, η εσπευσμένη πρωϊνή αναχώρηση από το Hilton της θεσμικής ομάδας των διαπραγματευτών, οι οποίοι όπως επιβεβαιώνεται από επίσημες πληροφορίες, αναμένεται να επιστρέψουν αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί στο τραπέζι, προκαλεί εύλογους συνειρμούς.

 

Αρμοδίως, υποστηρίζεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν προκειμένου να λάβουν οδηγίες σε υψηλότερο επίπεδο και να επανέλθουν, δεδομένου ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, είναι αναγκαίο για την επίτευξη συμφωνίας να δοθεί και η πολιτική συγκατάθεση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον.

 

Στην πολιτική αγορά ωστόσο, διακινείται η εξήγηση ότι οι δανειστές αναχώρησαν προκειμένου να διαβουλευθούν με την άνεσή τους σε ασφαλές περιβάλλον και χωρίς τον κίνδυνο οι συνομιλίες τους να υποκλαπούν.

 

Όπως μαρτυρούν οι τοποθετήσεις υψηλών ξένων παραγόντων αλλά και του διεθνούς τύπου το προηγούμενο διάστημα- η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το υπαινίχθηκε ολοκάθαρα- η Αθήνα θεωρείται υπόλογη για την πρόσφατη διαρροή των διαλόγων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου, που προκάλεσαν την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στο ΔΝΤ και την οργισμένη ανταπάντηση της κ. Λαγκάρντ..

Τελευταία τροποποίηση στις 10:56 - 08 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.