ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρια νυχτερινά με το φορολογικό να κλείνει

08:24 - 11 Απρ 2016 | Οικονομία
Παζάρια νυχτερινά με το φορολογικό να κλείνει
Στη συνήθη διαδικασία του «ολονύκτιου θρίλερ», που δεν τιμά κανέναν, αλλά εξυπηρετεί την ανάγκη εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης, εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης και κουαρτέτου, η οποία έληξε προσωρινά λίγο μετά τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας, με κάποιες συγκλίσεις στο φορολογικό αλλά και με μέτωπα ανοικτά ακόμα.
«Κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. Άλλη μία νύχτα...» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στις 06.50 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Χίλτον μετά από εννιά ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεριστούν στις 3, το μεσημέρι της Δευτέρας. Μάλιστα με ένα σύντομο σχόλιο, ανέφερε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στα κόκκινα δάνεια.
 
Από τα μέτρα τα οποία έχουν κλείσει 100% φέρεται να είναι η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο από την 1η Ιανουαρίου 2017. Επίσης, σύγκλιση υπάρχει σε ό,τι αφορά την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο ταχύτερες διαδικασίες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, την επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, τις αλλαγές στον ΦΠΑ (όσον αφορά στο χρόνο απόδοσης και το κατώφλι των εξαιρέσεων από το σύστημα ΦΠΑ) αλλά και στα μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Στο τελικό κείμενο, όποτε αυτό προκύψει, αναμένεται να υπογραμμιστεί η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την ιδιοκτησία του Προγράμματος μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτελεί πάγια θέση των δανειστών.
 
Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια διακοπή της συζήτησης στη 1.00 το πρωί δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε». Ωστόσο όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές οι ενστάσεις του ΔΝΤ για την απόδοση των μέτρων παραμένει.
«Θα καταλήξουμε άμεσα σε δυο διαφορετικά κείμενα (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) όπου θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018» ανέφερε κυβερνητική πηγή που άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ εν όψει της εαρινής συνάντησης του Ταμείου, εμφανίζεται αμετακίνητο στις προβλέψεις για χαμηλό δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων για να τεκμηριώσει τη θέση για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν δύο διαφορετικά κειμένα έκτασης 37 σελίδων όσον αφορά το Memorandum Of Understanding της Κομισιόν και 15 σελίδων όσον αφορά το Memorandum of Economic and Financial Policies του ΔΝΤ.
Επίσης υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σε ερώτηση για τις δηλώσεις Σόιμπλε απαντούσε «τι περιμένατε να πει σε αυτή τη φάση», θεωρώντας ότι εντάσσονται στις πιέσεις που ασκούνται από όλες τις πλευρές.
 
Φαιδρή εικόνα
Σε μια εικόνα πάντως που δεν τιμά τη χώρα και φυσικά και τους Θεσμούς το Χίλτον, θύμιζε νυκτερινό κλαμπ. Εκλεγμένοι εκπρόσωποι κυβέρνησης παρέλαυναν όλη τη νύκτα, ενώ σε διαλείμματα οι μετέχοντες της διαπραγμάτευσης έβγαιναν για τσιγάρο και … αέρα στην πισίνα του ξενοδοχείου. Ακόμα και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας κλήθηκε και πάλι τη νύχτα και λίγο μετά τις 06.00 τα ξημερώματα που ολοκληρώθηκε το ραντεβού για τα κόκκινα δάνεια αποχώρησε. «Έχουμε φτάσει κοντά» ανέφερε παράγοντας των διαβουλεύσεων για το θέμα.
 
Το δημόσιο επί τάπητος
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει στην «πλάτη» του το θέμα του δημοσίου» που καίει τους δανειστές συζήτηση την  παράταση και τη σταδιακή - σε βάθος χρόνου - κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «παραμένει και φέτος σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 συνεχίζεται, αλλά μειώνεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία. Υπάρχει δυνατότητα για περίπου 6.500  από προηγούμενα έτη οι οποίες δεν έγιναν. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό».
Π.χ. στην Υγεία οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις καθώς υπάρχει πλαφόν στις εφημερίες. Έτσι οι ώρες εργασίας αντί για 75 που δουλεύουν οι γιατροί στην Ελλάδα πρέπει να είναι 45 κι αυτό, όπως αναφέρθηκε, οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για Υγεία και Παιδεια. Τέλος, τα ειδικά Μισθολόγια πάνε στη δεύτερη αξιολόγηση. «Είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών» σημείωσε κυβερνητική πηγή. Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. γιατροί κ.α.
 
Διαφωνία στο Ασφαλιστικό
Στο ασφαλιστικό μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο που έληξε στις 02.30 τα χαράματα καταγράφηκε επίσης διαφορά με τις επικουρικές συντάξεις. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν έκλεισε το Ασφαλιστικό. Εξήγησε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις. Ανέφερε ότι ενδεχομένως να γίνουν νέες προσπάθειες τις πρωινές ώρες, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών. «Η νύχτα είναι ακόμα νέα» ανέφερε και δεν απέκλεισε νέο ραντεβού του Υπουργού με το κουαρτέτο τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο των απαιτεί περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που προσεγγίζουν τα 800 εκ ευρώ, και απορρίπτει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στις επικουρικές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας. Οι πιστωτές, δηάδή, δεν δέχονται την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το ΕΤΕΑ, η οποία περιλαμβάνει περιορισμένες μειώσεις στις επικουρικές, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών (εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ) και την αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών του ταμείου ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 12:55 - 11 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.