ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ.Υγείας:Στόχος να μπει «φρένο» στην πτώση των τιμών ελληνικών φαρμάκων

09:06 - 12 Απρ 2016 | Οικονομία
Υπ.Υγείας:Στόχος να μπει «φρένο» στην πτώση των τιμών ελληνικών φαρμάκων
Ανώτατο όριο μείωσης τιμών των ελληνικών φαρμάκων διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς, ώστε να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη μείωση στις τιμές παλιών και καταξιωμένων σκευασμάτων. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Οι θεσμοί, σημείωσε ο κ. Ξανθός, ζητούν να τελειώσει το καθεστώς προστασίας στα παλιά φάρμακα.

 

«Βεβαίως βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα θεσμικά όργανα του κλάδου ΠΕΦ και ΣΦΕΕ», τόνισε, προσθέτοντας ότι επίκειται για το θέμα αυτό, σχετική υπουργική απόφαση, άμεσα. Αμέσως μετά την υπουργική αυτή απόφαση, αναμένεται και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα προκύψει από την

ανατιμολόγηση.

 

Εκκρεμεί η υπουργική απόφαση όμως και για το νοσοκομειακό clawback, με τον κ. Ξανθό να σημειώνει ότι η κυβέρνηση θέλει οι εταιρείες να παραμείνουν στο καθεστώς έκπτωσης σε νοσοκομειακά φάρμακα.

 

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη να περιοριστεί η ζήτηση και η κατανάλωση της φαρμακευτικής δαπάνης και για τον λόγο αυτό, έχει οριστεί Επιτροπή για τον έλεγχό της, με επικεφαλής την υπηρεσία Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΦ και νοσοκομεία.

 

Εφόσον μάλιστα αυτό γίνει, τότε, όπως σημείωσε, ο στόχος για νοσοκομειακή δαπάνη κάτω από τα 490 εκατ. ευρώ είναι εφικτός ώστε να μην αρχίσουν τα «κουρέματα».

 

Άλλωστε το πλαφόν είναι συνολικά στα 600 εκατ. ευρώ. «Βλέπουμε μήπως συνυπολογίζεται η έκπτωση που δίνουν στα νοσοκομεία στο clawback», σημείωσε και τόνισε ότι «δε θέλουμε να έχουμε υπέρβαση μη διαχειρίσιμη. Παράλληλα επιδιώκουμε να έχουμε καλύτερη απόδοση πληρωμών. Θα υπάρχει στη μηνιαία χρηματοδότηση προς νοσοκομεία προσδιορισμένο ποσό για χρηματοδότη προς φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να μην μπορούν οι διοικήσεις να πληρώνουν κατά το δοκούν. Θα μπει στην ΚΥΑ», υπογράμμισε.

 

Αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι εφόσον εξελίσσεται ομαλά το θέμα της διαπραγμάτευσης θα ξαναδούμε το θέμα της μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.