ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία Σκουρλέτη-θεσμών για τα ενεργειακά

11:21 - 12 Απρ 2016 | Οικονομία
Συμφωνία Σκουρλέτη-θεσμών για τα ενεργειακά
Σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, κατέληξε η σημερινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τους επικεφαλής των θεσμών, πριν αυτοί αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

 

Όσον αφορά στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

 

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ και για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ θα ακολουθήσουν σήμερα συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

 

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα συζητηθούν συνολικά και όχι μόνο για τον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο ταμείο. Λόγος δεν έγινε ούτε για την φορολογία των καυσίμων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

 

Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνουν στο σκέλος της αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 12 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.