ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος-Απαιτείται άμεση λύση

21:25 - 12 Απρ 2016 | Οικονομία
ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος-Απαιτείται άμεση λύση
Την επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας στην ελληνική κυβέρνηση μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους το οποίο φαίνεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο», εκφράζει δημοσίευμα του Reuters.

«Παρά την γενναιόδωρα ευνοϊκή χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη» σημειώνεται στο προσχέδιο. «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θα είναι απαραίτητη αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» επισημαίνεται.

Το ΔΝΤ προβλέπει στο μνημόνιο ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Στο κείμενο σημειώνεται πως τα νούμερα αυτά αντανακλούν μεταρρυθμιστική κόπωση μετά από πέντε χρόνια προσαρμογών και τις κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας.

Η μέση ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,25% μακροπρόθεσμα, με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο, χαμηλότερη από ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι στόχοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί», θα μπορούσαν να συνοδευτούν από την εφαρμογή μέτρων που θα εξοικονομούσαν 2,5% του ΑΕΠ ως το 2018, μεταξύ των οποίων και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φόρο εισοδήματος, στο ΦΠΑ και στο μισθολόγιο του δημοσίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.