ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και οι αποκρατικοποιήσεις μπλοκάρουν τη συμφωνία;

10:55 - 13 Απρ 2016 | Οικονομία
Και οι αποκρατικοποιήσεις μπλοκάρουν τη συμφωνία;
Πίσω από την «παύση εργασιών» με τους θεσμούς που κήρυξε τα χαράματα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και παρότι ο ίδιος δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, βρίσκεται και εμπλοκή με τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα μεΤΑ ΝΕΑ οι δανειστές ζητούν έσοδα 6,4 δισ. ευρώ έως το 2017, με την ιδιωτικοποίηση όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων που έχει στην ιδιοκτησία του το ΤΑΙΠΕΔ. Όχι μόνο των 23 που συγκαταλέγονταν στο τελευταίο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ψηφίστηκε μαζί με το Μνημόνιο τον Αύγουστο, αλλά 27 καθώς έχουν προστεθεί τα περιφερειακά λιμάνια, οι μαρίνες, και νέα ακίνητα.

Κι αυτό ανεξάρτητα από τη δημιουργία του νέου υπερ-Ταμείου εσόδων 50 δισ. ευρώ, για το οποίο το draft που παρουσίασαν πρόσφατα οι θεσμοί στη κυβέρνηση αναφέρει ότι πρέπει να συμπεριλάβει και άλλες κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις.

Στο διά ταύτα, ανάμεσα στα 27 προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία βρίσκεται το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 23% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν κόκκινες γραμμές για υπουργούς όπως οι Δρίτσας, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, όπως με κάθε ευκαιρία διαμηνύουν την τελευταία εβδομάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.