ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη δίνη φόρων και φημών η αγορά

08:43 - 14 Απρ 2016 | Οικονομία
Στη δίνη φόρων και φημών η αγορά
Ανάστατος είναι ο κόσμος της αγοράς καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει αύξηση ΦΠΑ φέρνει σειρά ανατιμήσεων αλλά και επιβαρύνει την ήδη ασθμαίνουσα αγοραστική ζήτηση.

Επιπλέον το καθεστώς αβεβαιότητας επιβαρύνει περαιτέρω το αίσθημα ανασφλαλειας. Μετά από πέντε αυξήσεις σε εποχές Μνημονίου έρχεται και μία ακόμη αύξηση να δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, καθώς «ενταφιάζει» τις όποιες ελπίδες για ελαφρύνσεις φόρων που είχαν καλλιεργηθεί. Η επιβολή του ΦΠΑ με συντελεστή 24% σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Ετσι, ο στόχος για έσοδα ύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα καλυφθεί ωστόσο προσωρινά μια και η άυξηση φόρων μόνο πρόσκαιρα δίνει ανάσες. Σημειώνεται ότι με το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% καλύπτεται το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και αποφεύγεται η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.