ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: «Βιώσιμο πρόγραμμα χωρίς καταστροφικές καθυστερήσεις-Λύση για τους φτωχούς»

17:54 - 14 Απρ 2016 | Οικονομία
Λαγκάρντ: «Βιώσιμο πρόγραμμα χωρίς καταστροφικές καθυστερήσεις-Λύση για τους φτωχούς»
Σύμμαχος στη λογική της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρξουν καθυστερήσεις φαίνεται πως στέκεται η σιδηρά κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση», υποστήριξε.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως υπήρξε υπέρμαχος της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα.

«Το πρόγραμμα πρέπει να δουλέψει σε δυο σκέλη, να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο», σημείωσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου.

Σε ερώτηση για το εάν είναι ρεαλιστικό να ζητείται από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το σχόλιο για ρεαλισμό αναφορικά με την Ελλάδα σχετίζεται με τους στόχους.

Μάλιστα έκανε λόγο για νέες θυσίες του ελληνικού λαού καθώς βραχυπρόθεσμα μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να είναι επιτεύξιμο.

«Είμαστε σκεπτικοί γι’ αυτό αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα μας προταθεί.», συμπλήρωσε.

Πάντως υπήρξε απόλυτα ξεκάθαρη στην κατηγοριοποίηση των στόχων για την ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε η ίδια «κρατάω μια διαφορετική γραμμή μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μεσο-μακροπρόθεσμων».

«Δεν θα διαλυθεί ο “γάμος” Βρετανίας-Ε.Ε.»

Την προσωπική της γνώμη για το… γάμο Βρετανίας-Ε.Ε. εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λέγοντας ότι αισθάνεται απολύτως βέβαιη ότι τελικά δεν θα διαλυθεί.

Ακτινογραφώντας την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως υπάρχει ανάκαμψη και ο κόσμος δεν είναι πλέον σε κρίση.

«Παρόλο που το κλίμα στις οικονομίες των χωρών έχει ανατραπεί, υπάρχουν και κάποιες περιοχές όπου η ανάκαμψη είναι αργή και εύθραυστη», τόνισε.

«Πιο ενεργό ρόλο το Ταμείο το 2016»

Μάλιστα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για το γεγονός ότι η ανάκαμψη δεν είναι αρκετή για να μειώσει τα χρέη και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο με αποτέλεσμα οι φτωχοί και οι μεσαίοι να μένουν πίσω.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμα ότι το Ταμείο θα κάνει περισσότερα το 2016 για να βοηθήσει τα μέλη του να επιτύχουν τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης περισσότερων πόρων για τις ευάλωτες χώρες.

Υποχρέωση του Ταμείου αποτελεί η εξασφάλιση περισσότερων πόρων όπως αναφέρει η σιδηρά κυρία σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε κατά την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας μάλιστα πως θα εξετάσει μεταρρυθμίσεις όπως ο επανασχεδιασμός της εργαλειοθήκης δανεισμού.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστούν θα είναι και η μεγαλύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων.

Μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι οικονομικοί πόροι του Ταμείου θα είναι αρκετοί για να στηρίξουν με πιο δυναμικό τρόπο την εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών, διατηρώντας παράλληλα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προστατεύοντας αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στο υφιστάμενο περιβάλλον».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:38 - 14 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.