ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος ασχολείται με την μετανάστευση των Ελλήνων;

10:49 - 18 Απρ 2016 | Οικονομία
Ποιος ασχολείται με την μετανάστευση των Ελλήνων;
Το 2013, η MSCI η οποία παρακολουθεί τις οικονομίες χωρών και τις κατατάσσει ανάλογα με το μέγεθος, τη ρευστότητα τους και τις διευκολύνσεις του κεφαλαίου, υποβάθμισε την Ελλάδα από ανεπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη χώρα. Η απόφαση αυτή μπορεί να έμοιαζε ακατανόητη, καθώς η χώρα μας επίσημα ανήκει στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου ωστόσο μια προσεκτικότερη ματιά στα ποιοτικά - και όχι στα ποσοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας – τη δικαιολογεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Του Κωνσταντίνου Δέδε, δικηγόρου, μέλους τομέα Ανάπτυξης ΝΔ
 
Στα χρόνια της κρίσης, η Ελληνική οικονομία έχει αναπτύξει σοβαρά στοιχεία που παραπέμπουν στις καθαρά αναπτυσσόμενες ή υπανάπτυκτες χώρες, ακολουθώντας μία επικίνδυνη πορεία όχι μόνο για την μελλοντική της ανάπτυξή αλλά και για την ύπαρξη της όπως την γνωρίζουμε.
 
Πιο συγκεκριμένα, ενώ βρίσκεται πάνω από τη… «ζώνη του υποβιβασμού» η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι τα $12.000 κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καταγράφει πλέον τρομακτικές ανισότητες στην διανομή του εισοδήματος, υψηλά ποσοστά φτώχειας, δραματική συρρίκνωση της αγοράς εργασίας και τρομακτικές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την διαρροή εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού προς το εξωτερικό, έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
 
Μέσα σε μια δεκαετία, την περίοδο 2005 – 2014 και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφυγαν από την χώρα μας και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο εξωτερικό 427.000 Έλληνες. Και η διαρροή αυτή είναι σημαντική γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό είναι νέοι (βρίσκονται στην ακμή της παραγωγικής τους δυνατότητας) είναι εξειδικευμένοι, και καταρτισμένοι.
 
Οι νέοι ωθούνται στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, όχι μόνο λόγω της δυσκολίας εύρεσης αυτής εντός των συνόρων, αλλά και από την ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στη χώρα μας. Αναζητούν τα αυτονόητα: καλύτερους μισθούς, πλήρη ασφάλιση, καλύτερες προοπτικές καριέρας και τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων (πληρωμή υπερωριών, 8ωρη εργασία κτλ.), κάτι το οποίο δεν υφίσταται πλέον στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι λύση στο εξωτερικό δεν αναζητούν μόνο οι νέοι και οι άνεργοι αλλά και άνθρωποι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
 
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το περιβάλλον εργασίας δεν αποπνέει πλέον στον υπάλληλο σιγουριά, σταθερότητα και εξέλιξη, είτε επαγγελματική είτε μισθολογική.
 
Σε αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν και τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (49%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 54,3%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 1.174.658 άτομα, με το 95,2% να αναζητά πλήρη απασχόληση και μόλις το 4,8% να αναζητά µερική απασχόληση.
 
Το δ΄τρίμηνο του 2015 η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,8 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην αναμέτρηση της με το σύγχρονο ελληνικό μεταναστευτικό πρόβλημα απέτυχε παταγωδώς. Και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει όσο ακολουθεί μια πολιτική που επιδεινώνει αντί να θεραπεύει τις πραγματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
 
Αυτές οι αδυναμίες που οδηγούν στη φτώχεια και τις ανισότητες μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με την υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων. Με την υιοθέτηση πολιτικών που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με την αύξηση της παραγωγής, τη διευκόλυνση των εξαγωγών την  τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, την στήριξη τους με αναπτυξιακά εργαλεία κ.ο.κ.
 
Η δημιουργία θέσεων εργασίας με ελκυστικά πακέτα αποδοχών είναι ο μόνος δρόμος για να παραμείνουν οι νέοι στη χώρα και σταδιακά να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν τα τελευταία χρόνια. Είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστούν και άλλα δύο θέματα που ταλανίζουν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.