ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις δίνει η Eurostat;

08:44 - 19 Απρ 2016 | Οικονομία
Νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις δίνει η Eurostat;
Ημέρα-ορόσημο για τη διαπραγμάτευση είναι η 21η Απριλίου, καθώς τότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος της Ελλάδος το 2015, δίνοντας νέα τροπή στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Η ανακοίνωση θα γίνει στο πλαίσιο της πρώτης κοινοποίησης που επιβάλει η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (excessive deficit procedure - EDP) του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης το 2015, για το δημοσιονομικό έλλειμμα του περυσινού έτους, για τις κρατικές δαπάνες και τα έσοδα και βεβαίως για το ύψος του δημόσιου χρέους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 

Παράλληλα, θα αναθεωρηθεί και το δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

 

Τα στοιχεία θα προβλέπουν και αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ το 2013, παρότι η Eurostat είχε τότε επικυρώσει στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ

 

Όσον αφορά στο 2014, υπάρει μικρού εύρους αναθεώρηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

 

Το 2015 όμως που αναμενόταν επιβάρυνση των δημοσιονομικών κατά 1 δισ. ευρώ, τελικά φαίνεται πως η Eurostat υπολογίζει την επιβάρυνση στα 500 εκατ. ευρώ περίπου. Επομένως, το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους αυτού θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από το 0,2% που προσδοκά η κυβέρνηση, παρέχοντας έτσι πιθανόν μια ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.