ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Το Μαξίμου αναμένει Ανάσταση πριν το Πάσχα

09:20 - 22 Απρ 2016 | Οικονομία
Eurogroup: Το Μαξίμου αναμένει Ανάσταση πριν το Πάσχα 1
Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα που θα επιβεβαιώνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα αναγνωρίζει την ίδια στιγμή την ανάγκη οριστικής διευθέτησης της αξιολόγησης ακόμα και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, σε ένα έκτακτο Συμβούλιο, προσδοκά το Μαξίμου από τη συνεδρίαση του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα επί ολλανδικού εδάφους.

Με δεδομένο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι στα περισσότερα μέτωπα η προσέγγιση των δύο πλευρών είναι θεαματική, η Αθήνα συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στο ζήτημα της αποτροπής των πρόσθετων μέτρων ύψους έως; 3 δις ευρώ που ζητείται να νομοθετηθούν εκ των προτέρων στην περίπτωση που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 καταστεί ανέφικτος.

Και έχει ως δεύτερη γραμμή άμυνας, αν η πρόταση αυτή που έριξε στο τραπέζι το Βερολίνο γίνει αποδεκτή και η οποία άλλωστε συνιστά πάγια μνημονιακή υποχρέωση, να συνδεθεί ευθέως με την ελάφρυνση του χρέους.

Τσίπρας: Όχι άλλα μέτρα

Το τόνισε αυτό εμφατικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο δίκτυο Euronews, επισείοντας και πάλι τόσο τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης, όσο και το απειλητικό ενδεχόμενο να εκπέμψει η Ευρώπη το λάθος μήνυμα, σε μια στιγμή που η ελληνική Οικονομία, όπως επιβεβαιώνει η Eurostat δείχνει, όπως τόνισε εμφανή σημάδια δημοσιονομικής ανάκαμψης.

Η Αθήνα ζητά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με βάση τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ του περασμένου Ιουλίου και εν συνεχεία να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Το αίτημα αυτό μετέφερε ο Α. Τσίπρας σε έναν νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ σε μια πολιτικού χαρακτήρα προσπάθεια να μετακινηθούν τα εμπόδια στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και να αρθούν οι επιφυλάξεις των δανειστών.

Είναι πρόδηλο ότι στην προσπάθεια αυτή, η ελληνική πλευρά, όπως αναγνωρίζουν στις Βρυξέλλες είναι εκείνη που οφείλει να κάνει τα περισσότερα βήματα και φαίνεται πως στην πράξη το κάνει, αφού όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ  «οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

Στο Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη, ενώ απομένει μια «μικρή διαφορά» 70 εκ. ευρώ για την οποία απομένει, όπως είπε τα τεχνικά κλιμάκια να καταλήξουν σε κοινό τόπο, ο οποίος φαίνεται πως θα αναζητηθεί στο πεδίο των επικουρικών συντάξεων και την ταχύτερη εφαρμογή των περικοπών στο ΕΚΑΣ.

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, ο ίδιος δεν θα έχει άλλη συνάντηση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό.

 

Στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κυβέρνηση συμφώνησε για την απελευθέρωση και των κόκκινων και την ενήμερων δανείων, αποσπώντας μια περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2017 για δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία

Ανοικτό παραμένει ακόμα το θέμα του αφορολόγητου, χωρίς όμως τους δραματικούς τόνους των προηγούμενων ημερών, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος απείλησε με παραίτηση.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση προσδιορίζει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 9.091 ευρώ από 9.500 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επιμένει σε πιο δραστική μείωση ζητώντας να υποχωρήσει στις 8.182 ευρώ.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:16 - 22 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.