ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στενεύει ο κλοιός:«Θηλιά» τα μέτρα 3,6 δισ.-Προθεσμία μέχρι τη Μ.Τετάρτη

10:14 - 24 Απρ 2016 | Οικονομία
Στενεύει ο κλοιός:«Θηλιά» τα μέτρα 3,6 δισ.-Προθεσμία μέχρι τη Μ.Τετάρτη
Οι Θεσμοί μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν τη νέα «φόρμουλα» για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών προσπαθούν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές μέχρι τουλάχιστον τη Μ. Τετάρτη, προκειμένου να βρεθεί λύση.

 

 

Αν τελικά υπάρξει συμφωνία ως τότε, την Μ.Πέμπτη θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup.

 

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθέτηση μέτρων, αλλά -από κοινού με τους θεσμούς- θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό «εξισορρόπησης αποκλίσεων», καθώς, όπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει υπό αίρεση μέτρα.

 

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι φέρνει τέταρτο μνημόνιο, αφού προστέθηκαν στον λογαριασμό των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ και τα «προληπτικά» ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

 

Προσπαθώντας να «μαλακώσει» τις αντιδράσεις για την κυβέρνηση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διέψευσε πως πρόκεται για τέταρτο μνημόνιο. «Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση».

 

Σε ότι αφορά τα νομικά κωλύματα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως οι θεσμοί θα βρουν μια λύση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα αποκαθιστά την «εμπιστοσύνη» τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και σε ό,τι αφορά τους «επενδυτές στις αγορές». «Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας για μεγαλύτερη περίοδο» είπε.

 

Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. «Έκλεισα ξενοδοχείο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάω» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, για να καταδείξει τις δυσκολίες που συνοδεύουν το ενδεχόμενο συμφωνίας επί του πακέτου εφεδρικών μέτρων.

 

Σύμφωνα με πηγές τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα ενδεχόμενα εφεδρικά μέτρα, οι οποίες θα είναι αξιόπιστες και θα έχουν στοιχεία αυτοματισμού. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ισχύσει στην περίπτωση της Ιταλίας.

 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι υπό συζήτηση το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Το βέβαιο πάντως είναι πως τα στοιχεία που χρησιμοποιηθούν θα είναι της Eurostat, ενώ μία ιδέα είναι να γίνει το πρώτο τεστ, σ’ ένα χρόνο από τώρα, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2016.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 24 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.