ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Ραντεβού στο… παρά ένα-Κληρώνει για Eurogroup και νέο πακέτο μέτρων

09:02 - 26 Απρ 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Ραντεβού στο… παρά ένα-Κληρώνει για Eurogroup και νέο πακέτο μέτρων
Στην αναζήτηση κοινών σημείων βρίσκονται δανειστές και κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Σήμερα Τρίτη (26/4/2016) ίσως δίνεται η πιο σκληρή μάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές για να βρεθεί επιτέλους η χρυσή τομή.

Η διαπραγμάτευση διεκόπη χθες το βράδυ «με μεγάλη απόσταση» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κουαρτέτο.

Πλέον, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν... για άλλη μία φορά. Για να γίνει Eurogroup την Μ. Πέμπτη πρέπει να υπάρξει απόψε συμφωνία (ή αύριο το πρωί) ώστε να δοθεί χρόνος στην προπαρασκευαστική διαδικασία του Euro Working Group.

«Αγκάθι» ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η «μεγάλη απόσταση» παρατηρείται, τώρα, στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» («κόφτη») μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών κάθε φορά που θα παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.

Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια αφενός να μην υπάρξει αριθμητική αναφορά στο ύψος των έκτακτων μέτρων που θα ενεργοποιεί ο «κόφτης» και, αφετέρου, να μείνουν εκτός κάποιοι κωδικοί με ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση Τσίπρα (π.χ. συντάξεις ή μισθοί).

Το νέο πακέτο μέτρων και η επιθυμία της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το αφορολόγητο πηγαίνει στα 8.900 ευρώ, και θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μισθωτός με δύο παιδιά θα μπορούσε να δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο Τσακαλώτου, έναντι των 8.182 που προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ και 9.545 που ισχύει σήμερα για τον άγαμο.

Εκεί που φαίνεται να έχει επέλθει συμφωνία είναι στα κόκκινα δάνεια. Πληροφορίες μιλούν ότι η ελληνική πλευρά δέχτηκε ενάμισι χρόνο παράταση για πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για τρία που ζητούσε. Ουσιαστικά πρόκειται όμως για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές.

Και αν λυθεί όμως το πρόβλημα για τη νομική μορφή που θα λάβει το νέο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, μένει να λυθεί και το ποια μέτρα θα περιλαμβάνει.

Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να έχει κυρίως εισπρακτικά μέτρα.

Μερικά από αυτά είναι:

  • η επιβολή ΦΠΑ 24% αντί 13% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης
  • η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%
  • μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, αυτοκίνητα κ.ά.
  • κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Κομισιόν: Eurogroup μόνο αν υπάρξει επαρκής πρόοδος

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε πως το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα γίνει μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος ενώ δεν αναφέρθηκε στη μορφή που θα πάρει το πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε άγνοια για το εάν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, μιλώντας σε συνέδριο  στο Βερολίνο.

Το σενάριο παραίτησης Τσακαλώτου και το «έως εδώ του Τσίπρα»

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο το Μαξίμου διαψεύδει δημοσιεύματα του εγχώριου και γερμανικού Τύπου περί επικείμενης παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου – κυβερνητική πηγή μάλιστα προέβη σε διάψευση στην γερμανική εφημερίδα Bild που κυκλοφόρησε χθες με τέτοιο θέμα.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε σε συνεργάτες του... «δεν πάω πουθενά, η αξιολόγηση θα κλείσει εντός πλαισίων».

Κεντρικά στελέχη πάντως εξακολουθούν να διαμηνύουν πως «παρά το θετικό κλίμα και τα αισιόδοξα μηνύματα, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο μέχρι να... πέσουν οι υπογραφές».

Κι όπως επισημαίνουν, σε περίπτωση εμπλοκής το «ως εδώ του Τσίπρα ισχύει».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 26 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.