ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατηγορηματικό «όχι» Σόιμπλε στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής

14:10 - 27 Απρ 2016 | Οικονομία
Κατηγορηματικό «όχι» Σόιμπλε στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής
Την άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εισέπραξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το αίτημα για σύγκληση εκτάκτου Συνόδου Κορυφής, έπειτα από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα, πληροφορίες της Deutsche Welle έκαναν λόγο για μηδαμινές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημα αυτό.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν βλέπει ανάγκη αυτή τη στιγμή για τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα.

 

Ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο για το εάν έχει έρθει η ώρα για μία τέτοια συνάντηση, ο Σόιμπλε απάντησε κατηγορηματικά «όχι», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο» όση απαιτείται από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

«Όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα συγκληθεί η συνάντηση», είπε ο Σόιμπλε, ενώ υποστήριξε πως δεν είναι κάτι άλλο προγραμματισμένο μέχρι στιγμής.

 

DW: Νέα δραματική τροπή στην ελληνική κρίση

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα Bild κάνει σήμερα λόγο για νέα δραματική τροπή στην ελληνική κρίση και αποκαλύπτει ότι ήδη χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του εξέφρασε το σχετικό αίτημα.

 

Όπως σημειώνει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

 

Σύμφωνα, άλλωστε, με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, παραμένει ασαφές αν τελικά θα γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. Το ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνει ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικασίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015.

Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».

 

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο». Κατά τον κ. Ζαχαριάδη το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

 

Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το Reporter, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής είχε προαποφασισθεί ως στρατηγική κίνηση σε περίπτωση που οι συνομιλίες έφθαναν σε αδιέξοδο, όπως τελικά συνέβη χθές.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά τη σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής για να αναζητήσει λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και να αποφύγει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες των δανειστών. Οι διαφωνίες που οδήγησαν στο αδιέξοδο σχετίζονται με την μη αποδοχή από ελληνικής πλευράς του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές να ψηφιστεί από τη Βουλή «προληπτικά» και να ενεργοποιηθεί εφόσον αποδειχθεί οτι οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους παραμένουν τα επόμενα χρόνια.

 

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση μέτρων συνιστά παραβίαση του μνημονίου του περασμένου Ιουλίου, ενώ ο κ. Τσίπρας φέρεται να επισημαίνει ότι, πέραν των συνταγματικών κωλυμάτων, μία τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή όχι μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από το σύνολο της Βουλής, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για πολιτικές εξελίξεις.

 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίους να πάρουν θέση στην εμπλοκή που επέφερε η επιμονή του ΔΝΤ για έκτακτα μέτρα.


Όπως ανέφερε χτες με ανεπίσημο σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου, το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων, ενώ η κυβέρνηση αντιπρότεινε την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

 

«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

 

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

 

Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση», αναφέρει το σημείωμα.

 

Και συνεχίζει: «Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

 

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις».

 

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος»

 

Όπως μετέδιδε και χτες το Reporter, έπειτα από το «ναυάγιο» των χθεσινών διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ Michel Reijns με ένα tweet ανακοίνωσε την αναβολή του Eurogroup που υπήρχε πιθανότητα να διεξαχθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.

 

«Δεν υπάρχει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο», αναφέρει το tweet.

 

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και το κουαρτέτο είχαν προχωρήσει σε διακοπή των διαπραγματεύεων, έπειτα από συζητήσεις ούτε μιας ώρας.

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τη διακοπή ζήτησαν οι ίδιοι οι θεσμοί προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνει νέος γύρος το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης.

 

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. «Έγινε η συζήτηση για τον μηχανισμό δέσμευσης που έχουμε προτείνει. Μας ακούσανε, μιλήσανε. Είχαμε και μια νομική ομάδα μαζί μας, γιατί είναι ένας μηχανισμός που θέλει πολλή σκέψη», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε ότι θα δεχτεί η Ελλάδα συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε, «αυτή την πρόταση την έχουμε απορρίψει». Δεν απέκλεισε ωστόσο, το ΔΝΤ να επιμένει για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 27 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.