ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Αντιμέτωπη με πιθανή στάση πληρωμών η Ελλάδα τον Ιούλιο

12:27 - 27 Απρ 2016 | Οικονομία
WSJ: Αντιμέτωπη με πιθανή στάση πληρωμών η Ελλάδα τον Ιούλιο
Στάσιμες οι ελληνικές συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης εξαιτίας του αδιεξόδου για τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει η The Wall Street Journal σε δημοσίευμά της. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών βρέθηκαν σε αδιέξοδο ύστερα από τα αιτήματα για επιπλέον λιτότητα, πλήττοντας τις ελπίδες για μια γρήγορη λήξη του αδιεξόδου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Η WSJ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ είναι σε διαμάχη για το πώς θα βρεθούν τα 3,6 δισ. ευρώ των αποκαλούμενων προληπτικών μέτρων, ή επιπλέον ρευστότητας, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Έλληνες και ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα και να εγκριθεί από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την Πέμπτη.

Αλλά αυτή η συνάντηση αναβλήθηκε. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», τουήταρε ο εκπρόσωπος του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ Jeroen Dijsselbloem, και προέδρου του Eurogrpoup.

 

Ορισμένοι στην Αθήνα φοβούνται πως αν δεν υπάρχει συμφωνία –και συνεδρίαση του Eurogroup- μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ομάδα μπορεί να μην συνεδριάσει πριν από τις 24 Μαΐου, που είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Αυτό θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα υπό οικονομική πίεση εξαιτίας του επιπλέον χρόνου που μπορεί να χρειαστεί για να κλείσει όλες τις συμφωνίες. Η Ελλάδα, έχει μεγάλα χρέη που εκπνέουν τον Ιούλιο και βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή στάση πληρωμών, εάν δεν απελευθερωθούν νέα κεφάλαια διάσωσης πριν από τότε.

 

Τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης αδειάζουν γρήγορα και τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα στον δημόσιο τομέα θα εξαντληθούν πιθανότατα τον Ιούνιο, σύμφωνα με κάποια ευρωπαϊκά στελέχη, αναφέρει η WSJ. Εάν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να καθυστερήσει την πληρωμή μισθών ή συντάξεων του δημοσίου, ή διαφορετικά να μην πληρώσει το ΔΝΤ, όπως έκανε το 2015.

Αλλά πιο πιθανό, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πως είναι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα να υποχρεωθεί να δεχθεί τις περικοπές που θέλει το ΔΝΤ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ότι το να προσδιοριστούν οι περικοπές του προϋπολογισμού που εξαρτώνται από μελλοντικά στοιχεία του, δεν επιτρέπεται με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες και βαθιές περικοπές που θέλει το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξέγερση μεταξύ των βουλευτών, απειλώντας την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αντιθέτως, συνεχίζουν οι Έλληνες αξιωματούχοι, η εξοικονόμηση πόρων που δεν προσδιορίζονται εκ των προτέρων θα ήταν νομικά και πολιτικά πιο εφικτό.

 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να πείσουν τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να δείξουν περισσότερη πολιτική κατανόηση στην Αθήνα.

Αλλά μέχρι σήμερα, υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι αυτή η τακτική έχει αποτέλεσμα. «Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πιστωτής, δεν πιέζει το ΔΝΤ να αποδεχθεί τις προτάσεις της Ελλάδας», αναφέρουν πηγές που είναι εξοικειωμένοι με το σκεπτικό του Βερολίνου, αναφέρει το Bloomberg.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.