ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 9 Μαΐου κρίνονται οι εκκρεμμότητες

09:10 - 29 Απρ 2016 | Οικονομία
Στις 9 Μαΐου κρίνονται οι εκκρεμμότητες
Αργά το βράδυ της Μ.Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώθηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. Σε αυτό το Eurogroup αναμένεται να κλείσουν αν δεν υπάρξει άλλη ανατροπή οι εκκρεμμότητες που αφορούν στο πακέτο των προληπτικών μέτρων στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να αρνείται τη λήψη π[ροληπτικών μέτρων. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν οτι σε αυτή την περίπτωση θα συγκλιθεί μέσα σε λίγες ημέρες Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί από το ΔΝΤ. Ο Μοσκοβισί δήλωσε οτι δεν είναι ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Γιούνκερ ο οποίος όμως σημείωσε οτι εφόσον κάποιοι από τους εταίρους επιμένουν στη λήψη προληπτικών μέτρων, αυτά θα εξετασθούν από την Ευρωπαική Επιτροπή και από την ελληνική κυβέρνηση. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν οτι τα προληπτικά μέτρα έχουν σχεδόν συμφωνηθεί, μένει μόνο να βρεθεί μια φόρμουλα εφαρμογής τους που να μην έρχεται σε αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ανέφεραν ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες, με τον πρωθυπουργό να φέρεται να λέει σε συνεργάτες του το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ότι θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι θα επαναληφθούν οι δραματικές ώρες του 2015.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά, από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Εντούτοις και παρά τη συνεχή ενημέρωση για τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, δεν υπήρξε κάποια διαρροή για την κατάληξη της ενδεχόμενης τηλεφωνικής επαφής με Τουσκ.

 

Η κοινή ανακοίνωση των θεσμών

 

Το γεγονός ότι εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση από τους θεσμούς, δίνει σήμα αισιοδοξίας, όμως, η εμμονή του ΔΝΤ για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων-ρεζέρβα ενδέχεται να οδηγήσει σε οριστικό αδιέξοδο, περίπτωση κατά την οποία όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το έκτακτο Eurogroup θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη μετά το Πάσχα αλλά και ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες, τότε θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε κοινή τους μεσημεριανή δήλωση ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM μιλούν για πρόοδο στα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που «προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Από τη μεριά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του, έκανε λόγο για νομικά προβλήματα στο μηχανισμό εφαρμογής των έκτακτων προληπτικών μέτρων, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε χθεσινή του δήλωση υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα διεξαχθεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, κάτι που συμπίπτει με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

 

Διαφωνία Ευρωπαίων-ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα

 

Το Ταμείο συνεχίζει να επιμένει σε νομοθέτηση σκληρών μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων έως το 2018 και κυρίως περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί οι ενδεχόμενες αποκλίσεις να προκύπτουν στη βάση των ετήσιων ανακοινώσεων της Eurostat για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως θέλει οι αποκλίσεις να προκύπτουν από την αξιολόγηση των θεσμών.

Διαφωνία υπάρχει και στο μηχανισμό αυτόματων διορθώσεων με την ελληνική πλευρά να δέχεται την οριζόντια περικοπή δαπανών του προϋπολογισμού, αλλά να ζητά ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα επιλογής των κωδικών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάλι δεν το αποδέχεται αυτό.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2016-2019 που θα καταθέσει σύντομα η κυβέρνηση στη Βουλή να περιληφθεί εξουσιοδοτική διάταξη, η οποία να προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος στην περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων. Σε αυτό θα εμπεριέχονται μία σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις συμβατές με όσα προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος με το δημόσιο λογιστικό, (περικοπές δαπανών).

Δεδομένης της άρνησης της κυβέρνησης να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα μέτρα που ζητά το ΔNT η λύση της εξουσιοδοτικής διάταξης ενδεχομένως να αποτελέσει τη χρυσή τομή στη λύση του προβλήματος, καθώς λειτουργεί ως ο αυτόματος μηχανισμός. Αυτός θα εμπεριέχει ήδη προσδιορισμένα μέτρα και η ενεργοποίησή του θα γίνεται σε χρόνο προγενέστερο του εντοπισμού της απόκλισης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 29 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.