ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup:Με ψηφισμένο ασφαλιστικό-φορολογικό προσέρχεται ο Τσακαλώτος-Αγκάθι τα προληπτικά μέτρα

08:22 - 09 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Eurogroup:Με ψηφισμένο ασφαλιστικό-φορολογικό προσέρχεται ο Τσακαλώτος-Αγκάθι τα προληπτικά μέτρα
Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι υπάρχει μία κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης αλλά το ζήτημα του χρέους και το πακέτο των προληπτικών μέτρων βαραίνουν τη «βαλίτσα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου που προσέρχεται σήμερα στο Eurogroup. Στις τρεις η συνεδρίαση.

Απ' ότι φαίνεται στη διάρκεια της συνεδρίασης του σημερινού έκτακτου Eurogroup δεν προβλέπεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις διότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο.

 

Ωστόσο,  από τη συζήτηση θα διαφανεί καταρχήν αν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το εν λόγω θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο «προχωρημένη» θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση.

 

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της αξιολόγησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους.

 

Βασικό θέμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.

Η Αθήνα συζητά μόνο τη δημιουργία ενός αυτόματου «κόφτη» δαπανών, όμως το ΔΝΤ πιέζει ώστε να νομοθετηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα και προειδοποίησε με πολιτικές εξελίξεις εάν επιμείνουν στις πιέσεις.

 

«Το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή -για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ προειδοποίησε ότι: «Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο Κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε».

 

Το Bloomberg στο μεταξύ δημοσιοποίησε μία συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, και η οποία αποτελεί στην ουσία προσχέδιο συμπληρωματικού μνημονίου.

 

«Προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα» ανέφερε  το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

 

Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως.

 

Για την προετοιμασία του Eurogroup θα προηγηθεί το πρωί συνεδρίαση του EuroWorking Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 τοπική ώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.