ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μερική συμφωνία στο EWG-Κοντά σε συμβιβασμό για «κόφτη» και αξιολόγηση

14:27 - 09 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Μερική συμφωνία στο EWG-Κοντά σε συμβιβασμό για «κόφτη» και αξιολόγηση
Πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστούν διαχειρίσιμα τα κόστη εξυπηρέτησης, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε νωρίτερα ότι Αθήνα και πιστωτές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία μετά και την ολοκλήρωση του EWG νωρίτερα.

Πριν την έναρξη του Eurogroup αναμένεται να υπάρξει διμερής συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με όπλο την υπερψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου και την απόδειξη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία παραμένει συμπαγής, η κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στο (αναμενόμενο από καιρό) Eurogroup, «με συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβασή του.

Ως επιτυχή έκβαση, η κυβέρνηση θεωρεί:

  • Να επικυρωθεί ότι έκλεισε το μέρος της περσινής συμφωνίας για 5,4 δισ. ευρώ, που αφορά στο ασφαλιστικό/φορολογικό και αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ. Κι αυτό διότι, τυπικά, η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή και το «πέρασε» χωρίς να έχει προηγηθεί staff level agreement -αν και η νομοθέτηση δεν έγινε ερήμην των Ευρωπαίων εταίρων.
  • Να κλείσει η συμφωνία στο υπόλοιπο τμήμα της περσινής συμφωνίας που αφορά στην έμμεση φορολογία, στα κόκκινα δάνεια και στο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Να υπάρξει πολιτική συμφωνία ότι ανοίγει η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας-θεσμών για το χρέος και για τον «αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης», εάν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:32 - 09 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.