ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Συμφωνία έως τις 24 Μαίου

21:04 - 09 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Τσακαλώτος: Συμφωνία έως τις 24 Μαίου
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την 24η Μαίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup, ενώ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την Ελλάδα ήταν καλές και ότι τέθηκε ξεκάθαρα το θέμα του χρέους στο τραπέζι.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο υπουργός είπε πως «τις επόμενες 2 εβδομάδες θα προετοιμάσουμε την σύνοδο της 24ης Μαΐου για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, επί των μέτρων και του μηχανισμού, με τα κλιμάκια του EWG που θα επεξεργαστούν τόσο στα τεχνικά, όσο και επί της ελληνικής πρότασης για τον προληπτικό μηχανισμό. Ακόμη εξέφρασε την προσδοκία του πως θα εργαστούν και προς τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη μείωση του χρέους».

 

Αναφορικά με τον προληπτικό μηχανισμό, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι οι περικοπές θα είναι οριζόντιες σε περίπτωση ενεργοποίησής του, η οποία θα εξαρτάται από τα ετήσια αποτελέσματα της Eurostat για τα δημοσιονομικά.

 

«Ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε ετήσια βάση μετά τα αποτελέσματα της Eurostat του Απριλίου για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Αν υπάρχει πχ 0,2% απόκλιση θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα με γενικές περικοπές σε δαπάνες με κάποιες εξαιρέσεις όπως πχ τα επιδόματα ανεργίας και οι αμυντικές δαπάνες. Και στον επόμενο προϋπολογισμό πχ του Οκτωβρίου θα μπορούμε να εξισορροπήσουμε την κατανομή εσόδων – δαπανών», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Όσον αφορά στο χρέος, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «είναι η πρώτη συζήτηση για το χρέος από όταν έγινα υπουργός Οικονομικών. Έγινε μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Υπάρχει συμφωνία για 3 στάδια. Για το τι μπορεί να γίνει τώρα από την συμφωνία και την καταβολή των δόσεων, για το τι μπορεί να γίνει το 2018, με τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα έχει τηρήσει τα συμφωνημένα και ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και το τρίτο πεδίο είναι το μακροπρόθεσμο».

 

Το σημαντικότερο, κατά τον κ. Τσακαλώτο, είναι πως με το σημερινό Eurogroup η Ελλάδα «άλλαξε σελίδα και σπάει τον φαύλο κύκλο των τελευταίων δύο ετών». Με αυτό το δεδομένο «οι καταθέσεις μπορούν να επιστρέψουν στις τράπεζες, οι καταναλωτές να αρχίσουν να ξοδεύουν, και οι επενδυτές να αρχίσουν να επενδύουν», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.