ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Ας αποφύγουμε τον υπερβολικό ενθουσιασμό

09:35 - 10 Μαϊ 2016 | Οικονομία
«Η μακρά εμπειρία από την κρίση χρέους της ευρωζώνης σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά απόψε» εκτιμά ο βρετανικός Guardian που εμφανίζεται αξιοσημείωτα επιφυλακτικός στην αποτίμησή του για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας.

«Η σημερινή έκτακτη συνάντηση φαίνεται ότι πέτυχε πραγματική πρόοδο, αλλά οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσαμε ακόμη να δούμε κάποιες αναταραχές. Και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν βαθιά προβληματικές, ακόμη κι αν τελικά εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση χρέους», παρατηρεί ο Guardian.

 

«Όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε αυτή την ημέρα ως τη στιγμή που η κρίση χαλάρωσε λίγο, κάτι που σημαίνει ότι η ευρωζώνη μπορεί να βιώσει ένα καλοκαίρι χωρίς δράματα χρέους», συνεχίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

 

Τρία πράγματα συμφωνήθηκαν, κατά τον Guardian:

 - Η Ελλάδα είναι κοντά στο να λάβει την πολυπόθητη εκταμίευση, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσόρισαν το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας, αυξήσεων φόρων και μεταρρύθμισης των συντάξεων.

 

 - Όμως, το Eurogroup απαιτεί περισσότερη δουλειά στα προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να πετύχει τους στόχους. Ένας συμβιβασμός ετοιμάζεται, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα αυτή τη στιγμή.

 

 - Σε ένα ιστορικό βήμα, οι υπουργοί πράγματι συζήτησαν για το πώς να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, εξετάζουν μόνο σχετικά μικρές αλλαγές. Μεσοπρόθεσμα όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αποπληρωμής. Και μακροπρόθεσμα, περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί να εξεταστεί.

 

Η εφημερίδα διατυπώνει και μια πρόσθετη επιφύλαξη:

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποδεχθεί αυτό το πλάνο και θα μετάσχει στο πρόγραμμα», τονίζει σχολιάζοντας πως αποχωρώντας από το Eurogroup, ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ, τόνισε ότι αυτό είναι βασικό.

 

«Πολύ απλά, δεν έχει την εντολή για φινλανδική εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα, αν το ΔΝΤ δεν είναι επίσης σε αυτό», επισημαίνει ο Guardian, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρούσε, αυτό θα προκαλούσε θύελλα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

 

«Έτσι, υπάρχει ευκαιρία για πολλούς ελιγμούς τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι την επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου. Προς το παρόν όμως, οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν ότι υπήρξε κάτι σπάνιο, μία καλή ημέρα για την Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 10 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.