ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάισελμπλουμ: Πάμε για ελάφρυνση του χρέους-Στις 24 Μαΐου οριστικοποιούνται τα μέτρα

17:55 - 12 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Ντάισελμπλουμ: Πάμε για ελάφρυνση του χρέους-Στις 24 Μαΐου οριστικοποιούνται τα μέτρα
Την πεποίθησή του πως στις 24 Μαΐου θα «σφραγιστούν» τα μέτρα που θα κληθεί να σηκώσει ο ελληνικός λαός εξέφρασε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε ως το Eurogroup στις 24 Μαΐου θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.

«Η συζήτηση για την Ελλάδα κύλησε ομαλά στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Τώρα ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσει τις περικοπές δαπανών και τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις ως τις 24 Μαΐου» δήλωσε.

«Οπότε στο επόμενο Eurogroup θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα» ανέφερε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο ίδιος επισήμανε πως ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομιών θέλει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως όλες οι λεπτομέρειες για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό.

O Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για πάρει μπροστά η μηχανή, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια όταν λήξει το πακέτο βοήθειας σε δύο χρόνια.

«Ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για την γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα» σημείωσε.

«Δεύτερον τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» τόνισε ο ίδιος.

Ο Ολλανδός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα με πηγές αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι επεκτάσεις τόσο των λήξεων όσο και της περιόδου χάριτος των δανείων, η χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και swaps από τον ESM.

«Το καλό με τη συνάντηση του Eurogroup ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες “κόκκινες γραμμές”, πολύ λίγα “δεν προχωρά” (no-gos). Το μόνο “όχι” είναι το ονομαστικό κούρεμα χρέους», δήλωσε.

«Πρέπει να έχουμε τώρα τη συζήτηση για το τι θα κάνουμε το 2018 αν η Ελλάδα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του προγράμματος. Είναι ένας ημιαυτόματος ενεργοποιητής (trigger moment)».

«Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα και να δώσω λίγη καθαρότητα από να πρέπει να έχω αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια» κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.