ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Η αγορά δεν έχει «τιμολογήσει» την ρύθμιση χρέους

21:53 - 13 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Μαξίμου: Η αγορά δεν έχει «τιμολογήσει» την ρύθμιση χρέους
Η αγορά έχει προεξοφλήσει τα καλά νέα από τη συμφωνία εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές στη σκιά των επαφών που πραγματοποίησε ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς στις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες δυο ημέρες οι τράπεζες «γιόρτασαν» την διαφαινόμενη άρση του waiver αλλά δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων μια καλή συμφωνία για το χρέος.

 

Όπως λένε αυτό θα έδινε έως 200 μονάδες στο Χρηματιστήριο και θα μείωνε έως και 150 μονάδες βάσης τα επιτόκια.

 

Το καλό σενάριο στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση είναι ότι η βελτίωση του μάκρο περιβάλλοντος για την Ελλάδα σε συνδυασμό με «όχι» στο Brexit τον Ιούνιο μπορεί να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα.

 

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι άμεσες ξένες επενδύσεις μπορούν να ενισχύσουν την εγχώρια ρευστότητα και εν τέλει το ΑΕΠ του 2017 θα μπορούσε να αναπτυχθεί πάνω από τις προβλέψεις.

 

Εν τω μεταξύ πάντως ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή -στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον- με τον Ειδικό Συνεργάτη του Προέδρου Ομπάμα και Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του National Security Council (NSC), Charlie Kupchan και με τον Διευθυντή Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου του NSC, Mark Schapiro, στο Λευκό Οίκο.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον κ. Kupchan σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

 

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, ο κ. Παππάς τόνισε τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία της τελευταίας περιόδου, τα οποία -όπως επιβεβαίωσε και η Eurostat- υπερέβησαν σημαντικά τους στόχους, σε συνδυασμό με το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα του Eurogroup της 9ης Μαΐου, το οποίο ουσιαστικά σήμανε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης για το χρέος.

 

Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η σημασία της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας για τις περιφερειακές εξελίξεις. Επίσης, η αμερικανική πλευρά συνεχάρη την Ελλάδα για το ρόλο της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ υπογραμμίστηκε η ενεργή συμβολή της χώρας στην προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.