ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση μέχρι Σεπτέμβριο τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΤΕΑΝ

17:07 - 16 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Παράταση μέχρι Σεπτέμβριο τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΤΕΑΝ
Μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν παραταθεί τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΤΕΑΝ με πόρους που προέρχονταν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούσαν την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ- Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης, Κώστας Γαλιάτσος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Κορινθίας και η ΓΣΕΒΕΕ.

Για το λόγο που προαναφέρθηκε ο κ. Γαλιάτσος απηύθυνε πρόσκληση- έκκληση προς όσες επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες να σπεύσουν στις τράπεζες να ζητήσουν δάνεια, είτε για κεφάλαια κίνησης, είτε για επενδυτικούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, η οποία προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει κατά τους επόμενους μήνες.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, μέσω του ΕΤΕΑΝ θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο υποταμείο του IFG, το οποίο θα παρέχει κεφαλαιοδοτική και όχι μόνο χρηματοδοτική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ σημείωσε ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, διατέθηκαν 22 εκατ. ευρώ δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, τα κεφάλαια τα οποία έχει σήμερα προς διάθεση το ΕΤΕΑΝ ανέρχονται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι στα κεφάλαια αυτά προστίθεται ισόποση συμμετοχή των τραπεζών, τα συνολικά προς διάθεση κεφάλαια ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια με συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ δίνονται με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο, το οποίο κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερο από 4,5%. Με αυτόν τον τρόπο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα συμβάλλει και θα συμβάλλει επίσης στο μέλλον, έμπρακτα στη χρηματοδοτική στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι επειδή οι πόροι των 120 εκατ. ευρώ αφορούν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει κίνδυνος απώλειάς τους εάν δεν διατεθούν τους επόμενους μήνες. Σε σχέση με την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο, το ΕΤΕΑΝ έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία με τις συστημικές τράπεζες και το επόμενο διάστημα θα μορφοποιήσει τα νέα προγράμματα που θα συγχρηματοδοτήσει με αυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.