ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η τελετή εγκαινίων του αγωγού Τap

08:06 - 17 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Σήμερα η τελετή εγκαινίων του αγωγού Τap
Σε ένα διεθνές ενεργειακό κέντρο επαφών και διαβουλεύσεων έχει μετατραπεί από χθες η Θεσσαλονίκη καθώς καταφθάνουν, αξιωματούχοι των εμπλεκόμενων χωρών του αγωγού Tap, της ΕΕ και των ΗΠΑ αλλά και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου για να παραστούν στην τελετή εγκαινών για την έναρξη της κατασκευής του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει την πανηγυρική τελετή αναδεικνύοντας το διπλό ρόλο του διαδρατικού αγωγού φυσικού αερίου για την Ελλάδα, τον γεωπολιτικό καθώς τοποθετεί τη χώρα στο χάρτη των διεθνών ενεργειακών έργων, και τον οικονομικό καθώς πρόκειται για μια μεγάλη άμεση ξένη επένδυση των 1,5- 2 δισ. ευρώ που μπορεί να δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας.

Συμμετοχή στο έργο έχουν διασφαλίσει ήδη περισσότερες από 150 ελληνικές εταιρίες από διάφορους κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, υγεία και ασφάλεια, πληροφορική, συντήρηση, παροχή υπηρεσιών). Επιπλέον η J&P AΒΑΞ Α.Ε. σε κοινοπραξία με την Ιταλική Bonatti S.p.A, έχει αναλάβει την κατασκευή των δύο εκ των τριών χερσαίων τμημάτων της Βορείου Ελλάδος, που αφορούν σε περίπου 360 χλμ. του αγωγού, και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, τη σύμβαση προμήθειας σωλήνων διαμέτρου 48 ιντσών και μήκους περίπου 495 χλμ. Επίσης η ελληνική εταιρία ΤΕΡΝΑ ανέλαβε από κοινού με την ιταλική Rensco την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου στην Ελλάδα και στην Αλβανία.

 

Παρουσία στην τελετή των εγκαινίων αναμένεται να δώσουν οι εμπλεκόμενες χώρες οι οποίες θα εκπροσωπηθούν σε υπουργικό επίπεδο και όχι αρχηχών κρατών όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, με εξαίρεση την Γεωργία η οποία θα εκπροσωπηθεί διά του πρωθυπουργού της. Το παρόν στο ευρύτερης γεωπολιτικής σημασίας γεγονός θα δώσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση, ο οποίος και θα επισημάνει το ρόλο κλειδί της Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής της θέσης στην ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ενωσης. Στη Θεσσαλονίκη για την τελετή των εγκαινίων θα βρεθεί και ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Amos Hochstein καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του Τap.

 

Στο περιθώριο των εγκαινίων αναμένεται σειρά επαφών και διαβουλεύσεων με αντικείμενο τα διεθνή ενεργειακά project της περιοχής. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα, με αντικείμενο τον διασυνδετήριο αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης (ΑegeanLNG), έργα που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον Tap για την τροφοδοσία των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων με αέριο από την περιοχή της Κασπίας και αμερικάνικο LNG που θα φτάνει στις εγκαταστάσεις του τερματικού Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο αυτό έργο έφερε στη Θεσσαλονίκη και εκπροσώπους της αμερικανικής Cheniere, που ενδιαφέρεται για εξαγωγές LNG στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο υπουργοί είχαν συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο τερματικό σταθμό Αλεξανδρούπολης, και συγκεκριμένα των εταιρειών ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding (BEH).

 

Ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μάρος Σέβκοβιτς όσο και με τον Αμερικανό απεσταλμένο Αμος Χόχσταϊν. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν και της αζερικής Socar για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

 

Ο Αγωγός Τap, συνολικού μήκους 878 χλμ, αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης μεγάλης επένδυσης συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ για την μεταφορά του αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στην Ευρώπη.

 

Θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP).
Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατά μήκος 550 χλμ–πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία.

 

Ο σχεδιασμός του προβλέπει σε αρχικό στάδιο την μεταφορά 10 δισ. κμ αερίου στην Ευρώπη, δυναμικότητα που μπορεί να αναβαθμιστεί φτάνοντας στα 20 δισ. κμ ετησίως.

 

Mέτοχοι στην κοινοπραξία του αγωγού Τap είναι οι εταιρίες, BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

 

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.