ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητείται σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας

09:01 - 17 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Ζητείται σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Χαρακτήρα εθνικής επιτυχία μεγάλου βεληνεκούς, επιχειρεί να προσδώσει η κυβέρνηση στην διαφαινόμενη ολοκλήρωση των χρονοβόρων διαπραγματεύσεων στις οποίες η ίδια ενεπλάκη με τα γνωστά αποτελέσματα, με την πλευρά των δανειστών.

Το ίδιο το Μαξίμου και ο ηγετικός κύκλος, συνδέουν ευθέως το επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης, έστω κι αν για τα χρέος, «ιερό δισκοπότηρο» άλλοτε του ΣΥΡΙΖΑ τα οφέλη προς το παρόν είναι πενιχρά, με την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που θα μεταβάλλουν το κλίμα στην αγορά και θα επαναφέρουν την αισιοδοξία.

 


Βεβαίως για να συμβεί αυτό, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, δεν αρκεί η πρωθυπουργική προτροπή προς τους υπουργούς να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο. Τα χρήματα που αναμένεται να εισρεύσουν στην αγορά θα δώσουν κάποιες ανάσες, σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης και φορολογικού πυρετού. Όλες οι πλευρές ωστόσο, τονίζουν τη σημασία εθνικού σχεδίου για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και τέτοιο, δεν διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.



Τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP, σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του ίδιου του Α. Τσίπρα, αποτελούν κατά γενική ομολογία, ένα όχημα διαφυγής από το θολό τοπίο της ελληνικής Οικονομίας που η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι διανοίγεται μια νέα εποχή προσέλκυσης επενδύσεων.



Περισσότερο σαφής επ΄ αυτού, ήταν χθες ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πιτσιόρλας ο οποίος από το βήμα του ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε εφικτούς τους στόχους της είσπραξης 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του χρόνου και συνολικά έξι δισ. ευρώ μέχρι το 2018.



Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι βασικός πυλώνας του νέου υπερταμείου που δημιουργείται, προσδιόρισε ως επόμενους στόχους, την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ της ΔΕΗ, τουριστικών λιμένων και μαρίνων, καθώς και ακινήτων του Δημοσίου.


Ο κ. Πιτσιόρλας μολονότι δήλωσε αισιόδοξος του για τους στόχους του νέου ταμείου, αναγνώρισε πως «είμαστε σε οριακή στιγμή, δίνεται καθημερινή μάχη», σπεύδοντας να προσθέσει πως (σ.σ: σε αντίθεση με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη…) η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων στην πορεία προς την ανάπτυξη.


Γ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.