ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερταμείο: Η περιουσία του και η διοίκηση του

08:25 - 23 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Υπερταμείο: Η περιουσία του και η διοίκηση του
Ένα νέο υβριδικό θεσμό από την πορεία του οποίου θα εξαρτηθεί η επιτυχία του πολυπαραγοντικού στοιχήματος της επιστροφής στην ανάπτυξη έφερε το πολυνομοσχέδιο «μαμούθ».

Ο λόγος για το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ), όπως ονομάζεται, στο οποίο περνάει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του ελληνικού κράτους, από τις συμμετοχές στις τράπεζες και τα 71.447 ακίνητα της ΕΤΑΔ (συν 12 Ολυμπιακά), τον ΟΣΕ, τις αστικές συγκοικωνίες, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ.

Έλαχε στην κυβέρνηση της Αριστεράς να ειναι αυτή που θα κληθεί να δώσει έμπρακτα παραδείγματα σε ενα μεγαλεπήβολο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που είναι μάλιστα πρωταρχικού ενδιαφέροντος για τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων ήταν ο βασικός όρος που έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την παροχή έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα υπό την απειλή του Grexit κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12/13 Ιουλίου του 2015.

Το νέο ταμείο θα έχει διάρκεια ζωής 99 έτη, θα λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών και θα έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, έσοδα 50 δισ. ευρώ. Ο Πρόεδρος του πανίσχυρου (πενταμελούς) εποπτικού Συμβουλίου κι ένα ακόμη μέλος του θα ορίζονται από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς ενώ τα υπόλοιπα τρια μέλη του θα είναι Ελληνες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισης των Θεσμών. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, δηλαδή, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών κάτι που αποκλείει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων μόνο με βάση την ψήφο των τριών Ελλήνων. Βέβαια υπαρχει αντίστροφα και η δυνατότητα βέτο κι απο την πλευρά την ελληνική και του υπουργού Οικονοκικων μόνο που η θέση της χώρας λόγω των δανείων δεν είμαι και η πιο ισχυρή.

Πολύφερνη νύφη

Το Ταμείο έχει τη μεγαλύτερη "προίκα" στην Ελλάδα καθώς διαχειρίζεται συνολικά 277 τουριστικά ακίνητα όπως τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, 12 Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς και 71.000 περίπου τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Στην ομπρέλα του Ταμείου επιςης εντάσσονται το ΤΑΙΠΕΔ, η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία και θα περιέλθουν οι συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και το γνωστό μας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που αφορά στις τράπεζες.

Οι πρώτες δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στην ΕΔΗΣ είναι οι ακόλουθές: ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ. Στη συνέχεια σύμφωνα με το σχετικό παράρτημα που κατατέθηκε στη Βουλή οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην ΕΔΗΣ το επόμενο διάστημα είναι οι ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό καθώς και οι Κτιριακές Υποδομές.

Η ΕΔΗΣ θα έχει στόχο «να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιών». Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολό τους ή εν μέρει στην ΕΔΗΣ, εκλέγονται από τη συνέλευση των μετόχων τους, εκτός από ένα μέλος που θα προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών.

Το υπάρχον Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να συνεχίσει κανονικά το δικό του πρόγραμμα με την εξαίρεση ίσως των ΔΕΚΟ που περνούν σε ένα νέο Ταμείο. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοχεία του ΤΑΙΠΕΔ ξεχωρίζουν τα περιφερειακά λιμάνια και οι μαρίνες, καθώς και ο δεύτερος κύκλος αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Oπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας στη δικαιοδοσία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα ανατεθεί η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και πέραν των 14 της Fraport αλλά και οι λοιποί λιμένες, καθώς το δρόμο της αξιοποίησης παίρουν μετά τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του Λαυρίου, καθώς και τα λιμάνια κρουαζιέρας.

Στην ΕΔΗΣ περνά και το ΤΧΣ όπου ανήκουν το 40,4% της Εθνικής Τράπεζας, το 26,4% της Τράπεζας Πειραιώς, το 11% της Alpha Bank ενώ στη Eurobank το ποσοστό έχει πέσει κάτω από το 5%.

Στα ενεργειακά τέλος ξεχωρίζουν οι προβλέψεις για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, όπου υλοποιείται πλάνο για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών και τον διαγωνισμό για την πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή, καθώς και οι προβλέψεις για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:41 - 23 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.