ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch:Η ελάφρυνση χρέους σε δόσεις θα δώσει κίνητρα στην Ελλάδα

20:14 - 25 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Fitch:Η ελάφρυνση χρέους σε δόσεις θα δώσει κίνητρα στην Ελλάδα
Η παροχή ελάφρυνσης χρέους σε δόσεις και υπό τον όρο της τήρησης στου προγράμματος μπορεί να δώσει κίνητρο στην Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους πιστωτές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

«Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών μειώνει τα ρίσκα μιας νέας κρίσης ρευστότητας το καλοκαίρι και δίνει κίνητρα στη χώρα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», σημειώνει.

 

Ωστόσο συμπληρώνει πως δεδομένου του ιστορικού των πέντε χρόνων που κράτησαν τα προηγούμενα προγράμματα υπάρχει ακόμα μεγάλο ρίσκο ότι το 2018 δεν θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παρά την συμφωνία για τον δημοσιονομικό κόφτη.

 

Το ρίσκο αυτό μπορεί να αυξηθεί αν οι έλληνες πολιτικοί και οι πολίτες δουν τους όρους που προϋποθέτει η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους ως μακρινό και ανέφικτο project.

 

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει δεδομένης της μικρής εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους η ελληνική κυβέρνηση μπορεί προοδευτικά να δυσκολευτεί να συνεχίσει με τα πολιτικά αμφιλεγόμενα μέτρα που απαιτούνται για να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος. Ετσι, το ρίσκο εφαρμογής παραμένει ισχυρό και όπως σημειώνεται, η βαθμολογία CCC που επιβεβαιώθηκε το Μάρτιο αντανακλά τα ρίσκα εφαρμογής και την βιωσιμότητα χρέους.

 

Το Eurogroup συμφώνησε να εκταμιεύσει 10,3 δισ. ευρώ σε δυο δόσεις, υπό την αίρεση της επαλήθευσης της ορθότητας των ψηφισμένων μέτρων, αναφέρει.

 

Η συμφωνία σύμφωνα με την Fitch αντανακλά τη βελτιωμένη σχέση Ελλάδας-πιστωτών μετά το περυσινό καλοκαίρι. Οι εταίροι συμφώνησαν σε ένα πιθανό σχέδιο ελάφρυνσης ώστε οι μεικτές ανάγκες χρηματοδότησης να διατηρηθούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% εν συνεχεία. Τα μέτρα θα ληφθούν στα μέσα του 2018.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.